Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Υπολογίζεται ότι 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Τι ακριβώς είναι όμως και κατά πόσο διατρέχει κίνδυνο μία γυναίκα που έχει πολυκυστικό; Δίνουμε τις απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

 • Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Πρόκειται για εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστες, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστες περιέχουν ωάρια τα οποία για διάφορους λόγους, συνήθως ορμονικούς, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στην πορεία εξέλιξής τους. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποτελούν πάθηση, αλλά σύνδρομο! Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μία αιτία που να συνδέεται ευθέως με την εμφάνιση του προβλήματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ούτε μία συγκεκριμένη θεραπεία.

 • Τι ακριβώς γίνεται με τις ορμόνες;

Οι γυναίκες που εμφανίζουν πολυκυστικό έχουν υπερπαραγωγή ανδρογόνου και όχι οιστρογόνου, δηλαδή παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες από όσες “δικαιούνται”. Το γεγονός αυτό έχει τα υπέρ και τα κατά. Οι γυναίκες με περισσότερες ανδρικές ορμόνες, έχουν συνήθως πολύ ωραίο σώμα, λόγω έλλειψης τοπικού πάχους! Στα κατά συγκαταλέγονται η αυξημένη τριχοφυΐα, η μειωμένη γονιμότητα κ.α.

 • Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ανάμεσα στα συμπτώματα του πολυκυστικού συνδρόμου συγκαταλέγονται:

 • Ασταθής κύκλος περιόδου
 • Υπογονιμότητα
 • Αυξημένη τριχοφυΐα
 • Κοιλιακός πόνος
 • Τάση αύξησης βάρους στην κοιλιά
 • Υψηλή χοληστερίνη και πίεση
 • Ροχαλητό και άπνοιες ύπνου

Να σημειώσουμε ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται ποτέ όλα μαζί. Συνήθως σε κάθε γυναίκα υπάρχει 1 ή 2 με πιο συχνό φαινόμενο τον ασταθή κύκλο. Η υπογονιμότητα εμφανίζεται στα πιο βαριά περιστατικά πολυκυστικού συνδρόμου.

 • Πώς μπορώ να δω αν έχω πολυκυστικό;

Με έναν απλό υπέρηχο. Εκεί θα φανεί το εάν οι ωοθήκες σας έχουν γύρω και μέσα τους πολλές μικρές κύστες και ο γιατρός θα διαγνώσει το πολυκυστικό.

 • Πώς θεραπεύεται το πολυκυστικό;

Επειδή όπως αναφέραμε δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για το σύνδρομο, χρειάζεται να διατηρούμε τις εκδηλώσεις του σε ύφεση. Η εκάστοτε θεραπεία βασίζεται στις προσδοκίες και τα συμπτώματα της ασθενούς. Με άλλα λόγια όταν πρόκειται για μία γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, με τη βοήθεια ειδικών σκευασμάτων βοηθούμε την ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να καταφέρει να συλλάβει.

Αν πρόκειται για μία γυναίκα που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει τότε τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια, μπορούν να φτιάξουν τον ασταθή κύκλο και να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών.

Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

Η γνώμη του Dr. Νικόλαου Ναούμ
“ Η πρώτη αντίδραση μίας γυναίκας στο ιατρείο μου, μόλις μάθει ότι έχει πολυκυστικό, είναι ο πανικός! Θέλω να καθησυχάσω τις γυναίκες. Με τη βοήθεια της εξέλιξης της επιστήμης, εμείς οι γιατροί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα που απασχολούν τη γυναίκα. Είτε πρόκειται για πρόβλημα υπογονιμότητας, είτε για οποιοδήποτε άλλο που προκύπτει από την υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών, η γυναίκα ναι μεν θα πρέπει να μάθει να ζει με το πολυκυστικό σύνδρομο, αλλά εμείς οι γιατροί μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα συμπτώματα, ώστε να μην επηρεάσουν τη ζωή της.”.

- Advertisement -