Τι είναι η αμηνόρροια;

Τι είναι η αμηνόρροια, και πώς αντιμετωπίζεται;

Ένα τόσο συχνό φαινόμενο και όμως μία τόσο άγνωστη λέξη για τις περισσότερες γυναίκες. Τι είναι η αμηνόρροια, και πώς αντιμετωπίζεται;

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 στις 5 γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ολιγομηνόρροια (όταν η περίοδος δεν έρχεται κάθε μήνα) ή αμηνόρροια (όταν η περίοδος δεν εμφανίζεται για μήνες).

Που οφείλεται;

Η απουσία περιόδου για αρκετούς μήνες (και εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης), οφείλεται συνήθως σε ορμονικούς λόγους. Ανάμεσα στα συνήθη αίτια ανήκουν:

  • Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ανάμεσα στα συμπτώματα με τα οποία κάνει την εμφάνισή του ανήκουν η απουσία περιόδου, η έντονη τριχοφυΐα, η αύξηση σωματικού βάρους κ.α. (βλ. εδώ)
  • Βάρος: Η παχυσαρκία ή το μειωμένο βάρος μπορεί να οδηγήσουν σε αμηνόρροια.
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Απλασία της μήτρας 
  • Έντονη άσκηση 
  • Λοιπά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.

Τι μπορώ να κάνω;

Καταρχάς θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, καθώς εάν υπάρχει κάποιο ορμονικό ή παθολογικό πρόβλημα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο ιατρός μετά από εξέταση, υπερηχογράφημα, ορμονική εξέταση κ.α. θα μπορέσει να διαπιστώσει με ακρίβεια πού οφείλεται η αμηνόρροια.

Η αντιμετώπιση λοιπόν της αμηνόρροιας έχει να κάνει με το αίτιο. Άρα, ανάλογα με το πού οφείλεται η έλλειψη περιόδου, θα σας δοθεί και η κατάλληλη θεραπεία από τον ιατρό.

- Advertisement -