Τα 4 βήματα του γυναικολογικού ελέγχου

Ποια είναι τα 4 απαραίτητα βήματα όμως, για έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο;

Μπορεί να τον αποφεύγετε, μπορεί να τον αγνοείτε, αλλά ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί η γυναικολογική σας υγεία. Ίσως το γνωστό ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» ταιριάζει όσο πουθενά αλλού στον γυναικολογικό έλεγχο.

Ποια είναι τα 4 απαραίτητα βήματα όμως, για έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο;
  • Γυναικολογική εξέταση

Είναι ο απαραίτητος έλεγχος που κάνει ο γυναικολόγος σας, τόσο στην εξωτερική όψη της γεννητικής περιοχής, όσο και κατά την εσωτερική ψηλάφηση των οργάνων.

  • Τεστ ΠΑΠ

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, αποτελείται μόνο από το Τεστ ΠΑΠ. Η αλήθεια είναι ότι το Τεστ ΠΑΠ αποτελεί ένα μόνο μέρος – σημαντικό βέβαια – του γυναικολογικού ελέγχου. Με το Τεστ ΠΑΠ ο γυναικολόγος συλλέγει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, για να εντοπιστεί έγκαιρα εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως για παράδειγμα καρκίνος του τραχήλου.

  • Υπερηχογράφημα

Πραγματοποιείται για να ελεγχθεί η ανατομία και η κατάσταση των έσω γεννητικών οργάνων και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, όπως κύστες, ινομυώματα κ.α.

  • Κλινικός έλεγχος μαστών

Ο απλός έλεγχος της μαστογραφίας από τον ιατρό δεν είναι αρκετός. Είναι απαραίτητη η ψηλάφηση των μαστών για να διαπιστωθούν τυχόν όγκοι και μορφώματα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευσή σας από τον ιατρό, για να μάθετε πώς και πότε πρέπει να ψηλαφίζετε το στήθος σας μόνη σας.

- Advertisement -