Ταξίδι στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια κατάσταση που απαιτεί προσοχή, δεν σημαίνει όμως πως η γυναίκα είναι άρρωστη και πρέπει να μείνει στο σπίτι. Φυσικά, κάθε εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση, στην πλειοψηφία της όμως οι γυναίκες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους, να απολαμβάνουν βόλτες, αλλά και ταξίδια. 
Τα ταξίδια λοιπόν δεν απαγορεύονται, υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει…

Τα 4 SOS του ταξιδιού
  • Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν ο τόπος που πηγαίνετε έχει ιατρικές μονάδες(Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιατρικά Κέντρα) γιατί τα απρόοπτα είναι πολλά και καλό είναι να είστε προετοιμασμένη, ώστε εάν χρειαστείτε το οτιδήποτε να μπορέσετε να βρείτε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό.
  • Μπορείτε να ταξιδέψετε άνετα με το αυτοκίνητο, αλλά καλό είναι να αποφύγετε να οδηγήσετε εσείς, ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε και να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Γενικά πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε ζώνη ασφαλείας, την οποία θα δένετε απαλά, αλλά κάτω από την κοιλιά και βέβαια θα πρέπει να αποφεύγονται τα απότομα φρεναρίσματα, οι λακκούβες και οι δύσβατοι  δρόμοι με τις απότομες στροφές.
  • Αν ο προορισμός σας απαιτεί να μπείτε σε αεροπλάνο, δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλετε, εκτός εάν το να μπείτε σε αεροπλάνο σας δημιουργεί στρες και μόνο στη σκέψη. Όλα τα μεγάλα αεροπλάνα διαθέτουν σύστημα ελέγχου πίεσης στη καμπίνα και γενικά το ταξίδι είναι άνετο για την έγκυο. Φροντίστε μόνο να αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια,καθώς θα δυσκολευτείτε στην περιορισμένη θέση, ενώ αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε, να σηκώνεστε συχνά για να ξεμουδιάζετε.  Παράλληλα, οι συσκευές ανίχνευσης που χρησιμοποιούν στον έλεγχο του αεροδρομίου δεν έχουν μεγάλη ακτινοβολία άρα δεν υπάρχει φόβος να επηρεασθεί το έμβρυο. Τέλος, προσπαθήστε αν μπορείτε να αποφύγετε να ταξιδέψετε με κακοκαιρία, καθώς οι πιθανές αναταράξεις μπορεί να ενοχλήσουν τόσο εσάς, όσο και το έμβρυο.
  • Αν το ταξίδι απαιτεί πλοίο μπορείτε να ταξιδέψετε πολύ άνετα και μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι είναι το ασφαλέστερο μέσο μετακίνησης της εγκύου, αφού εξασφαλίζει κατά κανόνα μεγάλη άνεση χώρου και επιτρέπει επομένως στην γυναίκα να μετακινείται εύκολα. Βέβαια πρέπει να αποφύγετε το ταξίδι τις ημέρες με άσχημο καιρό και θαλασσοταραχή, γιατί τότε χρειάζεται προσοχή στις σκάλες και στα ολισθηρά οδοστρώματα.

Στα ταξίδια λοιπόν λέμε ναι! Αρκεί να έχουμε ενημερώσει τον γιατρό μας και να μας το έχει επιτρέψει, με βάση το ιστορικό και την πορεία της εγκυμοσύνης που μόνο εκείνος γνωρίζει.

- Advertisement -