Ταξίδι και εγκυμοσύνη

Μέσα στους εννιά μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη, σίγουρα θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι ή μια εκδρομή.

Μέσα στους εννιά μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη, σίγουρα θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι ή μια εκδρομή. Και πράγματι η αλλαγή παραστάσεων και η αναψυχή είναι παράγοντες που έχετε ανάγκη αυτή την περίοδο! Οι στιγμές απόλαυσης και διασκέδασης είναι πολύτιμες για την ψυχολογία σας τώρα περισσότερο από ποτέ…

Τίθεται όμως το ερώτημα αν είναι ασφαλές για το μωράκι σας να ταξιδέψετε.

Κι αν συμβεί κάτι; Κι αν ταλαιπωρηθώ και επιβαρύνω τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου; Τα αν δεν έχουν τέλος… Ούτε το άγχος και οι φόβοι σας…
Ωστόσο συνηθίζουμε να λέμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική και όχι μια παθολογική κατάσταση για τη γυναίκα. Επομένως γιατί να μην μπορείτε να ταξιδέψετε όσο είστε έγκυος; Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και ταξιδέψτε άφοβα με όποιον τρόπο επιθυμείτε!

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Μπορείτε να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο είτε ως οδηγός, είτε ως συνοδηγός (τους τελευταίους δύο μήνες καλό θα ήταν να μην οδηγείτε εσείς η ίδια μεγάλες αποστάσεις). Φροντίστε μόνο να αποφεύγονται οι απότομες επιταχύνσεις και οι διαδρομές σε δύσβατους δρόμους με λακκούβες, απότομες στροφές και άλλες ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Επίσης σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, ακόμη και να αισθάνεστε καλά, πρέπει να επισκεφτείτε την πλησιέστερη ιατρική μονάδα για προληπτικούς λόγους. Τέλος καλό είναι να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάζετε και να εξασφαλίζεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να ταξιδέψετε με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της κυήσεως, εφόσον αυτή εξελίσσεται ομαλά. Ίσως θα ήταν καλό να αποφύγετε βέβαια ένα αεροπορικό ταξίδι μετά τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης για την περίπτωση πρόωρου τοκετού. Αποφύγετε επίσης τα υπερατλαντικά, πολύωρα ταξίδια γιατί ενδεχομένως να ζοριστείτε παραπάνω. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μην παραλείψετε να σηκωθείτε και να περπατήσετε στον διάδρομο του αεροπλάνου, σε συνεννόηση με την αεροσυνοδό, για να μην πιαστείτε.

Ταξίδι με πλοίο

Είναι ίσως η πιο καλή επιλογή για να ταξιδέψετε όσο είστε έγκυος. Ο λόγος είναι ότι προσφέρει άνεση χώρου και επιτρέπει την κίνηση, το περπάτημα και την άσκηση. Φυσικά αποφύγετε να ταξιδέψετε μέρες με άσχημα καιρικά φαινόμενα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μείνετε μακριά από απότομες σκάλες και ολισθηρές επιφάνειες.

Με όποιον τρόπο και να ταξιδέψετε, επιλέξτε έναν προορισμό που να διαθέτει κέντρο υγείας και πάρτε μαζί σας την καρτέλα παρακολούθησης της κυήσεως. Επίσης μην ξεχαστείτε τελείως! Το ότι είστε μακριά από το σπίτι δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε…

Συνεχίζετε να μην είστε μόνη σας! Φροντίστε να τρώτε σωστά, να κοιμάστε καλά και να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες που συνιστούν μια καλή εγκυμοσύνη. Και φυσικά, πριν φτιάξετε βαλίτσα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό σας ταξίδι!

- Advertisement -