Στενός κόλπος

Αρκετές, νεαρές κυρίως γυναίκες, παραπονιούνται ότι έχουν εκ γενετής πολύ στενό κόλπο, με αποτέλεσμα να πονούν κατά τη διάρκεια της επαφής.

Αρκετές, νεαρές κυρίως γυναίκες, παραπονιούνται ότι έχουν εκ γενετής πολύ στενό κόλπο, με αποτέλεσμα να πονούν κατά τη διάρκεια της επαφής. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ή μήπως υποκρύπτεται κάτι άλλο;

Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ατροφία ή μερική απλασία του κόλπου, έναν ανελαστικό παρθενικό υμένα κ.α. ανατομικά προβλήματα, τα οποία καθιστούν ειδικά τις πρώτες επαφές ιδιαίτερα επώδυνες.

Το ποσοστό αυτών των γυναικών όμως, που αντιμετωπίζουν εκ γενετής πρόβλημα «στενού ή ατροφικού κόλπου» είναι πολύ μικρό.

“Δεν μπορεί ο κόλπος μου να είναι στενός εκ γενετής;”

Ο κόλπος κάθε γυναίκας έχει περίπου την ίδια μορφολογία. Επίσης, έχει την ιδιότητα να λιπαίνεται και να διαστέλλεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Άρα, εάν δεν έχετε εκ γενετής πρόβλημα ατροφίας, τότε ο κόλπος σας είναι ακριβώς όπως ο κόλπος κάθε γυναίκας!

“Tότε τι συμβαίνει; Γιατί πονάω κατά την επαφή;”

Εδώ μπορεί να συντρέχουν αρκετοί λόγοι, που σας δίνουν την εντύπωση ότι πονάτε λόγω στενού κόλπου, ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

  • Ανεπαρκής λίπανση: Η λίπανση του κόλπου κατά τη διάρκεια της επαφής, έχει να κάνει με την ψυχολογία, την ερωτική διάθεση και την απελευθέρωση της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών λοιπόν σε νεαρή ηλικία, είτε των πρώτων επαφών με έναν νέο σύντροφο, είναι λογικό να υπάρχει ανεπαρκής λίπανση, λόγω της έλλειψης απελευθέρωσης. Έτσι, η γυναίκα έχει την εντύπωση ότι ο κόλπος της είναι πολύ στενός, καθώς αντιμετωπίζει πόνο κατά τις πρώτες επαφές. Στην πορεία και όσο γνωρίζεστε καλύτερα με τον σύντροφο, θα χαλαρώσετε και θα απολαμβάνετε περισσότερο την επαφή.
  • Ξηρότητα κόλπου: Αποτελεί ένα παθολογικό αίτιο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και χρήση ειδικών λιπαντικών ουσιών  κατά την επαφή. (βλ. εδώ)
  • Λοιμώξεις: Μία ενεργή μυκητίαση ή κολπίτιδα, μπορεί να δώσει την εντύπωση στη γυναίκα ότι ο πόνος που αισθάνεται οφείλεται στη στενότητα του κόλπου της. Εάν έχετε παράλληλα συμπτώματα, όπως φαγούρα ή αλλαγή στα κολπικά υγρά, τότε η επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι επιβεβλημένη για να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

- Advertisement -