Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη

Το ροχαλητό όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου αλλά, σε περίπτωση που είστε έγκυος, θα μπορούσε να βλάψει και την υγεία του εμβρύου, λέει μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν την περίπτωση 1,673 εγκύων που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο, εκ των οποίων το 35% ανέφερε πως ροχαλίζει τακτικά. Έπειτα επανεξέτασαν τα ιατρικά τους αρχεία κατά τον τοκετό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στατιστικά, οι μαμάδες που υποφέρουν από το ροχαλητό τρεις ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες για δύσκολο τοκετό, για την αναγκαιότητα καισαρικής τομής και για τη γέννα μωρών με χαμηλό βάρος. Αυτές οι πιθανότητες εμφανίστηκαν ακόμη περισσότερο αυξημένες για τις γυναίκες που συνήθιζαν να ροχαλίζουν επίσης και πριν την εγκυμοσύνη.

Πολλές γυναίκες που δεν ροχάλιζαν παλιότερα, ξεκινούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν λόγω της αύξησης του βάρους, της κατακράτησης υγρών, των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών, λέει η επικεφαλής της μελέτης Louise M. O ‘Brien, PhD, MS, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν.

Πώς όμως το ροχαλητό συνδέεται με όλες αυτές τις συνέπειες;
Σύμφωνα με την  Dr. O’Brien στις μη-έγκυες ενήλικες γυναίκες , το ροχαλητό και η αποφρακτική άπνοια ύπνου προκαλούν φλεγμονή που μπορεί να είναι επιβλαβής για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για την εγκυμοσύνη, πιστεύεται ότι το ροχαλητό προκαλεί φλεγμονή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον πλακούντα. Έτσι, το μωρό παίρνει λιγότερο αίμα και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα λιγότερη ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτή η σύνδεση δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αλλά να συντελεί σε μία υγιή εγκυμοσύνη. Όπως εξάλλου οι γιατροί και οι μαίες συμβουλεύουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση στην εγκυμοσύνη, γίνεται ευρύτερα αποδεκτό πως ο καλός ύπνος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για την υγεία της μητέρας, αλλά και για το μωρό της.

Για να αποφύγετε το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να κοιμάστε σε πλάγια στάση αντί για ανάσκελα και να υποβοηθηθείτε με ένα μαξιλάρι. Αν έχετε υψηλή πίεση αίματος, και ξυπνάτε νιώθοντας πως λαχανιάζετε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για μία σωστή θεραπεία.

- Advertisement -