Πότε πρέπει να κάνω την πρώτη μου μαστογραφία;

Η μαστογραφία σώζει Ζωές!!!

Η μαστογραφία είναι μια πολύ βασική γυναικολογική εξέταση στην οποία υποβάλλονται τακτικά οι γυναίκες και η οποία έχει σώσει κυριολεκτικά ζωές. Δεν υπάρχει πιο άμεσος και σίγουρος τρόπος πρόληψης από τον καρκίνο του μαστού, εκτός από τη μαστογραφία. Το ερώτημα που συχνά τίθεται σε σχέση με τη μαστογραφία είναι πότε πρέπει να γίνει η πρώτη εξέταση. 

Παραδοσιακά συνίσταται στις γυναίκες να υποβάλλονται σε μαστογραφία αφού έχουν συμπληρώσει τα 40 τους χρόνια. Όμως….

..τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες και εφόσον ο καρκίνος του μαστού τείνει να παρουσιάζεται και σε νεαρότερες ηλικίες, εύλογα έχει αλλάξει και η ηλικία που πρέπει να κάνουμε τη συγκεκριμένη εξέταση για πρώτη φορά. Έτσι, η πιο ασφαλής δίοδος είναι να κάνετε την πρώτη σας μαστογραφία λίγο πριν τα 35.

Φυσικά, η ψηλάφηση που γίνεται από τον γυναικολόγο πριν από το ετήσιο τεστ ΠΑΠ, είναι επίσης μια ιδιαίτερα σημαντική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει εξετάζοντας προσεκτικά το στήθος σας, αν υπάρχει κάποια ένδειξη που κάνει επιτακτική τη μαστογραφία.

Από τα 35 και μετά, η εξέταση της μαστογραφίας είναι ετήσια, όπως ακριβώς και το τεστ ΠΑΠ. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, τα δεδομένα αλλάζουν. Θα πρέπει να κάνετε τη συγκεκριμένη εξέταση αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο και ίσως συχνότερα, πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας.

Ο δρ. Ναούμ εξηγεί πώς πρέπει να γίνεται ο τυπικός γυναικολογικός έλεγχος:

Δείτε το Βίντεο

 

- Advertisement -