Πρώτη φορά στον γυναικολόγο

Μάθετε όσα χρειάζεστε και µην την αναβάλλετε χωρίς λόγο.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται νευρικότητα και αμηχανία πριν την επίσκεψή τους στο γυναικολόγο. Μάθετε όσα χρειάζεστε και µην την αναβάλλετε χωρίς λόγο.
  • Η κατάλληλη ηλικία

Η πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει σε ηλικία 13 με 15 ετών, αν και πολλές γυναίκες περιμένουν την πρώτη σεξουαλική επαφή ή την ένδειξη κάποιου προβλήματος προκειμένου να περάσουν την πόρτα του γυναικολόγου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε. Καλό είναι µία γυναίκα που σκοπεύει να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή, να επισκεφτεί γυναικολόγο, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεται. Με τον τρόπο αυτό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει µαζί του ορισµένα κρίσιμα ζητήµατα, όπως για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα (ΣΜΝ), τη σηµασία και τη σωστή χρήση του προφυλακτικού κ.λπ.

  • Τι θα συμβεί στην πρώτη επίσκεψη

Η εξέταση στην οποία υποβάλλεται η γυναίκα την πρώτη φορά που επισκέπτεται γυναικολόγο είναι η συνήθης απλή γυναικολογική εξέταση (επισκόπηση έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ψηλάφιση) και ένα υπερηχογράφηµα των έσω γεννητικών οργάνων –ανάλογα πάντα με το αν είναι ενεργή σεξουαλικά. Το τεστ ΠΑΠ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Η εφαρµογή του τεστ ΠΑΠ εξαρτάται από την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων και συνήθως αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών.

Υπολογίστε ότι η όλη διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει περίπου μισή ώρα, λόγω του ιστορικού που θα σας πάρει ο γιατρός και της αναλυτικής κουβέντας που οφείλει να κάνει. Τις επόμενες φορές, ωστόσο, οι προληπτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο διαρκούν κανένα δεκάλεπτο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ιατρικό θέμα προς επίλυση.

  • Πώς να προετοιμαστείτε

Καταρχάς, επιλέξτε έναν γυναικολόγο που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και με τον οποίο αισθάνεστε άνετα –πολλές προτιμούν γυναίκες γυναικολόγους. Κλείστε ραντεβού για μία ημερομηνία που θα ξέρετε ότι δεν θα έχετε περίοδο. Πριν την επίσκεψη, καλό θα ήταν να σκεφθείτε καλά και να καταγράψετε (εάν το θεωρείτε απαραίτητο) όποιες απορίες πιστεύετε ότι θα θέλατε να σας λύσει ο γυναικολόγος. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις –μπορείτε να ρωτήσετε τα πάντα και, φυσικά, αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Το πρώτο ραντεβού μπορεί μεν να προκαλεί το περισσότερο άγχος, αλλά οι επόμενες επισκέψεις θα είναι πολύ πιο εύκολες. Τα καλά νέα είναι ότι αν αισθάνεστε άβολα με τον γιατρό που επιλέξατε, μπορείτε πάντα να πάτε σε έναν άλλο.

Είναι σημαντικό να βρείτε έναν γυναικολόγο τον οποίο να εμπιστεύεστε. Και μην ξεχνάτε: θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας σε ετήσια βάση.

- Advertisement -