Πρόωρος τοκετός

Πού οφείλεται και πώς θα τον αποφύγετε…

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη για κάθε έγκυο είναι η στιγμή του τοκετού. Όσο προετοιμασμένη κι αν είναι, όσο χαλαρά κι αν το αντιμετωπίζει, δεν παύει να είναι μια περίπλοκη διαδικασία η οποία τρομάζει στη σκέψη.

Ακόμη περισσότερο τρομάζει το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού που βρίσκει την έγκυο απροετοίμαστη και πολύ περισσότερο το έμβρυο… Μάλιστα η σκέψη ότι ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο πρόωρα, μπορεί να αντιμετωπίσει και προβλήματα υγείας ή να κινδυνέψει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα…

 • Ποιος είναι ο πρόωρος τοκετός;
  Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν η έγκυος μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα αν μια γυναίκα γεννήσει πριν ολοκληρώσει την 37η εβδομάδα, από τις 40 φυσιολογικές της κύησης, θεωρείται ότι έχει γεννήσει πρόωρα.
 • Πού οφείλεται ένας πρόωρος τοκετός
  Ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή επιπλοκή που δεν μπορεί να ελέγξει η μέλλουσα μητέρα:
  1. Ο πλακούντας μπορεί να είναι η αιτία για έναν πρόωρο τοκετό. Η αποκόλληση ή η κακή θέση του, καθώς και η ανεπάρκειά του (που σημαίνει ότι το έμβρυο δεν τρέφεται επαρκώς) είναι οι πιο συνήθεις αιτίες.
  2. Η ανεπάρκεια του τραχήλου που σημαίνει ότι μετά από ένα σημείο είναι τόσο χαλαρός που δεν μπορεί να κρατήσει το έμβρυο.
  3. Προβλήματα και ανωμαλίες της μήτρας, όπως η ύπαρξη ινομυώματος ή αν η μήτρα είναι δίκερος, μπορούν να προκαλέσουν επίσης πρόωρο τοκετό.
 • Βέβαια ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η έγκυος συντηρεί επιβλαβείς συνήθειες και δεν προσέχει αρκετά τον εαυτό της:
  1. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
  2. Η κακή διατροφή και η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών επίσης μπορεί να έχει μια τέτοια μοιραία επίπτωση στην εγκυμοσύνη.
  3. Η υπερβολική κούραση και εξάντληση είναι αίτια πρόωρου τοκετού. Μπορεί να λέμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια και ότι η έγκυος πρέπει να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της, ακόμη και να γυμνάζεται, αλλά θέλει προσοχή και μέτρο.
  4. Το στρες και η κακή ψυχολογία είναι τέλος παράγοντες στους οποίους μπορεί να αποδοθεί ο πρόωρος τοκετός.

- Advertisement -