Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος

Το έχετε ακούσει αρκετές φορές, αλλά είναι αλήθεια! Η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία....

Το έχετε ακούσει αρκετές φορές, αλλά είναι αλήθεια! Η πρόληψη είναι όντως η καλύτερη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γυναικολογικά θέματα, που εκτός από την υγεία μας, έχουν να κάνουν και με τη γονιμότητα.

Είναι γεγονός, ότι αρκετά μικρά γυναικολογικά προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο, είναι πλήρως αναστρέψιμα. Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος λοιπόν, είναι απαραίτητος για κάθε σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο.

  • Κολπική εξέταση

Ίσως αποτελεί την πρώτη εξέταση που κάνει ο γυναικολόγος σας, κατά την οποία ελέγχεται το αιδοίο, τα χείλη και ο κόλπος. Συνήθως αυτό που παρατηρεί ο γιατρός είναι ο τράχηλος και το εάν υπάρχουν τυχόν βλάβες, μολύνσεις, ανωμαλίες ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις.

  • Τεστ ΠΑΠ

Το γνωστό σε όλους Τεστ Παπανικολάου, που έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως, κατά το οποίο συλλέγονται κύτταρα από την εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Από τα κύτταρα αυτά, μπορεί να διαγνωσθεί ο καρκίνος του τραχήλου και ο ιός HPV.

  • Υπερηχογράφημα

Η εξέταση συνεχίζεται με απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων, όπου μετράμε τον όγκο της μήτρας, την υφή και τη σύστασή της. Επίσης, ο γυναικολόγος θα δει τις ωοθήκες, οι οποίες ελέγχονται για τυχόν παθολογίες (πχ. πολυκυστικό σύνδρομο).

  • Έλεγχος μαστών

Σε κάθε προληπτική εξέταση θα πρέπει να ζητάτε από τον ιατρό σας, να πραγματοποιήσει ψηλάφηση στήθους. Σε περίπτωση που παρατηρήσει κάτι ύποπτο, τότε θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία, για να δείτε ακριβώς τι συμβαίνει. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλώνουμε, και ιδίως μετά τα 40, δεν θα πρέπει να αμελούμε την εξέταση των μαστών, καθώς και να την πραγματοποιούμε μόνοι μας στο σπίτι.

 

Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, ο Dr. Νικόλαος Ναούμ προσφέρει δωρεάν την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του. Ενημερωθείτε στο 210 8835100 / 210 8835200.

- Advertisement -