Πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι και η διατροφή σας

 Όσο κι’ αν σας ταλαιπωρεί το γεγονός ότι πάσχετε από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, πρέπει να το αποδεχτείτε και να πορευτείτε μ’ αυτό.

 Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η έντονη τριχοφυΐα, οι διαταραχές της περιόδου και η υπογονιμότητα.

Αν τρώτε τις σωστές τροφές, μπορεί να περιορίσετε πολύ το πρόβλημα, ακόμα και να κατευνάσετε διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών, όπως οι διαταραχές περιόδου! 

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Πολυκυστικές ωοθήκες ονομάζουμε τις ωοθήκες που περιέχουν μικρές κύστες. Αυτές οι κύστες προκύπτουν από στάσιμα ωάρια τα οποία για διάφορους ορμονικούς λόγους δεν αναπτύσσονται πλήρως. Λόγω αυτής της «λανθασμένης» διαδικασίας της ωορρηξίας, οι ωοθήκες μεγεθύνονται και παράγουν αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η έντονη τριχοφυΐα, οι διαταραχές της περιόδου και η υπογονιμότητα .

Διατροφή για πολυκυστικές ωοθήκες 

  • Ναι στις φυτικές ίνες. Προτιμάτε τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, , ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος.
  • Όχι στα απλά σάκχαρα. Τα γλυκά, τα ροφήματα με ζάχαρη και γενικά η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της, καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Ναι στα φρούτα και στα λαχανικά. Είναι τα όπλα που θα σας εφοδιάσουν με τα απαραίτητα συστατικά και ταυτόχρονα θα σας δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού χωρίς να τρώτε πολύ.
  • Όχι στα κορεσμένα λιπαρά. Αποφεύγετε τα ζωικά λίπη, τη μαργαρίνη, τα τηγανητά και τα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα.
  • Ναι στα πολλά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα. Έτσι ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα ή όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά είναι δυνατό.
  • Όχι στο αλάτι. Φροντίστε η κατανάλωση του αλατιού να μην ξεπερνάει τα 5 γραμμάρια τη μέρα. Αντί για αλάτι μπορείτε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά.
  • Ναι στο νερό. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού! Εκτός από φυσικό μεταλλικό νερό μπορείτε να καταναλώνετε και τσάι, χυμούς, αφεψήματα κ.ο.κ.

Αν έχετε μια σωστή παρακολούθηση από τον γιατρό σας και κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε σημαντικά προβλήματα…

- Advertisement -