Ποιότητα ζωής και ακράτεια

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Πρόκειται για ένα γυναικολογικό πρόβλημα που απασχολούσε ανέκαθεν τις γυναίκες, όμως μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μιλάνε πιο ανοιχτά για την ακράτεια.

Το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα υψηλό και οι αιτίες του διαφορετικές.

  • Γέννες
    Οι πολλές εγκυμοσύνες ή οι δύσκολοι τοκετοί μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις στην περιοχή της πυέλου. Επίσης μετά από γέννες είναι φυσικό η διάμετρος του κόλπου να διευρυνθεί και να σταθεροποιηθεί σε μια ανοιχτή διάσταση 4 – 5 εκατοστά.
  • Εμμηνόπαυση
    Με την μείωση παραγωγής οιστρογόνων οι μυς της περιοχής αρχίζουν και ατροφούν, σταδιακά αυτό επιφέρει προβλήματα στο σύστημα συγκράτησης ούρων.
  • Επεμβάσεις
    Αν έχουν γίνει χειρουργεία στη γεννητική περιοχή, όπως εκτρώσεις, είναι αναμενόμενο κάποια νεύρα να καταστραφούν και να μην έχουμε πάντα την αίσθηση των λειτουργιών του ουροποιητικού συστήματος.

Γνωρίζεις την κολποπλαστική;

Τα καλά νέα είναι πως η ιατρική έχει εξελίξει τις μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας. Δεν μιλάμε πια για χειρουργική επέμβαση αλλά για αναίμακτες επεμβάσεις που δεν απαιτούν καν παραμονή στο νοσοκομείο. Η αποθεραπεία παίρνει μόλις 1-2 μέρες γιατί δεν γίνονται τομές ούτε μπαίνουν ράμματα. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται με διοδικό Lazer νέας γενιάς και γίνεται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς. Στην Ελλάδα, ο Δρ. Ναούμ ανήκει στην ομάδα των γιατρών που διαθέτουν την εξειδίκευση των επεμβάσεων νέας γενιάς.

Μερικά ακόμα θετικά χαρακτηριστικά της κολποπλαστικής με Lazer είναι πως γίνεται γρήγορα και δεν απαιτεί ολική νάρκωση. Χάρη στην τεχνολογία του Lazer δεν καταστρέφονται τα νεύρα της περιοχής και δεν μένουν τομές ή ουλές έτσι η ασθενής όχι μόνο ξεπερνά το πρόβλημα της ακράτειας αλλά ξανακερδίζει την ποιότητα στη σεξουαλική της ζωή και ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθηση για την εικόνα της.

Παράλληλα με την κολποπλαστική και εφόσον ο γιατρός σου το κρίνει απαραίτητο μπορεί να γίνει και μια διορθωτική παρέμβαση στην εξωτερική γεννητική περιοχή. Η αιδιοπλαστική θα υποβοηθήσει στην επίλυση της ακράτειας (συχνά οι γυναίκες που παρουσιάζουν ακράτεια έχουν παρατηρήσει και δυσμορφίες στην περιοχή των χειλέων). Με μια διαδικασία μιας μόλις ώρας ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να ανασχηματίσει την περιοχή και να δώσει τέλος στα προβλήματα υγιεινής που οφείλονται σε χαλάρωση ή κακή ανατομία.

- Advertisement -