Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με λαπαροσκόπηση;

Η Λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή της κοιλιακής και πυελικής κοιλότητας. Η λέξη Λαπαροσκόπηση προέρχεται από την λέξη «Λαπάρα» που σημαίνει κοιλιά και το ρήμα «σκοπώ» που σημαίνει βλέπω, κοιτάζω, παρατηρώ.

 • Τι είναι ακριβώς;

Η Λαπαροσκόπηση γίνεται με το Λαπαροσκόπιο, ένα ενδοσκοπικό όργανο που φέρει μια μικροσκοπική κάμερα, επιτρέποντας έτσι στον χειρουργό να παρακολουθεί τα εσωτερικά όργανα από μια οθόνη και με τη βοήθεια των υπόλοιπων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται του δίδεται η δυνατότητα να πάρει φωτογραφίες, να συλλέξει βιοψίες ιστού και τώρα, με την προσθήκη του λέιζερ, να κόψει, να πήξει ή να βοηθήσει στην εξάτμιση του ιστού.

 • Ποιες είναι οι γυναικολογικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με Λαπαροσκόπηση;
Ανάμεσα στις επεμβάσεις που γίνονται με λαπαροσκόπηση ανήκουν:
 • Στειροποίηση,
 • Αφαίρεση της Σάλπιγγας, της ωοθήκης, της κύστης των ωοθηκών, των Ινομυωμάτων, της Μήτρας (Υφολική υστερεκτομή), της Μήτρας και του Τραχήλου (ολική υστερεκτομή), των συμφύσεων κ.α.
 • Εγχείρηση καρκίνου της μήτρας και του τραχήλου σε πρώιμα στάδια.
 • Πώς γίνεται;

Αρχικά η ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή ενός εκατοστού περίπου κάτω από τον ομφαλό, όπου με μια λεπτή βελόνα γεμίζει την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο βοηθάει στον διαχωρισμό των οργάνων, για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός σε κάποιο άλλο όργανο, αλλά και να γίνει πιο ομαλή η είσοδος του λεπτού σωλήνα απ’ όπου θα περάσει το Λαπαροσκόπιο.

Εάν η Λαπαροσκόπηση γίνει για διαγνωστικούς λόγους τότε ο γιατρός αφού εξετάσει διεξοδικά τα όργανα και συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται, αφαιρεί το Λαπαροσκόπιο και απελευθερώνει το αέριο που αρχικά είχε γεμίσει την κοιλιά, επιστρέφοντας την στην φυσιολογική της κατάσταση.

Εάν η Λαπαραοσκόπηση γίνει για θεραπευτικούς λόγους, τότε ο γιατρός μαζί με το Λαπαροσκόπιο ταυτόχρονα κάνει ακόμη 2 με 3 μικρές τομές στο κάτω μέρος της κοιλιάς έτσι ώστε να εισάγει τα υπόλοιπα χειρουργικά εργαλεία για να ολοκληρώσει την επέμβαση.

 • Πώς θα νιώθω μετά;
Μετά από μια επέμβαση Λαπαροσκόπησης, λόγω του αερίου το οποίο έχει γεμίσει την κοιλιακή χώρα, υπάρχει μια μικρή σωματική δυσφορία, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται πόνο στην κοιλιά, στον λαιμό και αλλού.

Η αίσθηση αυτή, δεν διαρκεί παραπάνω από 2 με 3 ημέρες και με τη βοήθεια κάποιων αναλγητικών φαρμάκων, αλλά και της άμεσης κινητικότητας της ασθενούς θα βοηθήσει έτσι ώστε η ενόχληση αυτή να υποχωρήσει σύντομα. Σπάνια έχει αναφερθεί πυρετός για 1-2 ημέρες.

 • Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μετά από μια επέμβαση Λαπαροσκόπησης;
Εάν η Λαπαροσκόπηση έγινε για διαγνωστικούς λόγους, τότε την ίδια ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Εάν η Λαπαροσκόπηση έγινε για θεραπευτικούς λόγους τότε ανάλογα με την περίπτωση ίσως χρειαστεί να πάρετε 2 – 4 ημέρες μέρες άδεια από τη δουλειά σας.

 • Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν το χειρουργείο:
 
Τρεις μέρες πριν το χειρουργείο οι γυναίκες θα πρέπει να προσέξουν μερικά πράγματα όπως:
 • Θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, τα όσπρια, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Η ιδανική διατροφή είναι πρωτεϊνούχος δίαιτα δηλαδή κόκκινο ή λευκό κρέας, ψάρι σαλάτα πράσινη, βραστά λαχανικά, σούπες.
 • Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, σε τυχόν περίπτωση που ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
 • Τη νύχτα πριν το χειρουργείο μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα.

- Advertisement -