Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Ένας συνοπτικός οδηγός με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Για να προστατευτείτε αρκεί να χρησιμοποιείτε συστηματικά προφυλακτικό. Ενημερωθείτε και φροντίστε για την τακτική εξέτασή σας!

 • Χλαμύδια
  Μεταδίδονται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή καθώς και με την επαφή των χεριών στα σεξουαλικά όργανα. Είναι μία σιωπηλή λοίμωξη καθώς δεν είναι απαραίτητο να εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο μερικά από αυτά εφ’ όσον εκδηλωθούν είναι μεταξύ άλλων κολπικές εκκρίσεις, πόνοι στην κοιλιά, ενόχληση κατά την ούρηση και αίμα. Για να διαγνωστούν χρειάζεται τραχηλικό δείγμα και ανιχνεύονται 30 ώρες μετά την προσβολή.
 • Έρπης

  Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος, η οποία μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή εφ’ όσον ο ένας σύντροφος είναι φορέας – ακόμη κι αν δεν έχει νοσήσει. Επηρεάζει είτε το δέρμα, είτε τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Για να διαγνωστεί χρειάζονται εξετάσεις αίματος και καλλιέργεια της προσβεβλημένης περιοχής.
 • Ηπατίτιδα Β’
  Πρόκειται για την ασθένεια από την ποία μπορείτε να προστατευτείτε κάνοντας εμβόλιο και η οποία μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων. Μετά την προσβολή από τον ιό τα συμπτώματα θα χρειαστούν από 3 μήνες ως και δεκαετίες για να εκδηλωθούν. Μερικά απ’ αυτά είναι η κούραση, η ανορεξία, η τάση προς εμετό, ο ίκτερος, τα σκουρόχρωμα ούρα. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις.
 • Βλεννόρροια
  Η βλεννόρροια προκαλείται από βακτηρίδιο και πρόκειται για μία νόσο που στις γυναίκες επίσης σπάνια εμφανίζει συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι τα αυξημένα πυώδη κολπικά υγρά, η ευαισθησία στον τράχηλο και οι μικροαιμορραγίες και συνήθως εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την προσβολή. Μπορεί να διαγνωστεί με καλλιέργεια ακόμα και μια μέρα μετά την προσβολή.
 • HIV (AIDS)

  Ο ιός HIV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, με τη χρήση μολυσμένης βελόνας, στη γέννα, στον θηλασμό και με τη μετάγγιση αίματος. Για να διαγνωστεί χρειάζονται εξετάσεις αίματος και ανιχνεύεται 6 εβδομάδες μετά την προσβολή. Περίπου το 87% όσων μολύνονται παρουσιάζουν πολύ έντονα συμπτώματα, όπως πυρετό, κούραση, αλλεργία, πονοκέφαλο, πρησμένους αδένες και πονόλαιμο.
 • Ιός HPV

  Ο ιός HPV είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του ιού και ενδέχεται να προκαλέσουν κονδυλώματα, μυρμηγκιές, θηλώματα στο δέρμα και να αποικήσουν τον τράχηλο της μήτρας. Μερικοί μόνο από τους τύπους του ιού ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου. Η διάγνωσή του γίνεται με το τεστ Παπ.

- Advertisement -