Περινεοτομή

Τι ακριβώς είναι όμως; Πόσο απαραίτητη είναι και τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει;

Η περινεοτομή, αποτελεί ίσως τον φόβο και τον τρόμο μίας νέας μητέρας, που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, γιατί «ακούγεται» τρομακτική…  Τι ακριβώς είναι όμως; Πόσο απαραίτητη είναι και τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει;

Το περινέο είναι ένα μυϊκό σύστημα, που υποστηρίζει τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Η περινεοτομή είναι η τομή που γίνεται από τον μαιευτήρα, την ώρα που βγαίνει το έμβρυο από τον κόλπο.

Γιατί χρειάζεται η περινεοτομή;

Ο κόλπος της γυναίκας διαστέλλεται πολύ κατά τον τοκετό. Όμως, για να διευκολυνθεί η γέννα την ώρα που βγαίνει το κεφάλι του μωρού, ο ιατρός πραγματοποιεί αυτή την μικρή ελεγχόμενη τομή.

Είναι απαραίτητη;

Όχι δεν είναι απαραίτητη. Αλλά οι γιατροί πλέον προτιμούν να πραγματοποιήσουν εφόσον χρειάζεται, μία ελεγχόμενη τομή κατά τον φυσιολογικό τοκετό, η οποία είναι ομοιόμορφη, παρά να επιτρέψουν τη ρήξη του κόλπου και του περινέου, όπου θα δημιουργηθεί τομή με ανώμαλο σχήμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι όταν έχουμε μία ελεγχόμενη τομή, η αποκατάσταση της γεννητικής περιοχής της γυναίκας είναι πιο άμεση και η επούλωση του ομοιόμορφου τραύματος είναι καλύτερη αισθητικά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του τοκετού η γυναίκα σχεδόν δεν αισθάνεται την τομή, ενώ η ρήξη του κόλπου είναι απόλυτα αισθητή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Στα μειονεκτήματα, θα αναφέρουμε την ακράτεια ούρων που ενδεχομένως να βιώσει η γυναίκα μετά τον τοκετό, την καθυστέρηση στην επαναφορά της σεξουαλικής ζωής, την ενόχληση από τα ράμματα, ενδεχομένως και τη μόλυνση της περιοχής του περινέου.

Μπορώ να αποφασίσω εάν θα γίνει περινεοτομή ή όχι;

Η απόφαση της περινεοτομής κατά τη διάρκεια του τοκετού, ανήκει αποκλειστικά στον ιατρό που έχετε εμπιστευθεί να φέρει στον κόσμο το παιδί σας.

Να γνωρίζετε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπως πρόωρος τοκετός, επιπλοκές στη γέννα, ανάγκη επίσπευσης της γέννας, όπου η περινεοτομή είναι επιβεβλημένη για την ομαλή έκβαση του τοκετού.

- Advertisement -