Πέντε ερωτήσεις για τον παρθενικό υμένα

Ας δούμε τις 5 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον παρθενικό υμένα…

Ο παρθενικός υμένας στο πέρασμα των χρόνων, αποτελούσε για πολλές κοινωνίες ένα “πολύτιμο αγαθό” και απόδειξη “τιμιότητας” των νεαρών κοριτσιών, που έπρεπε με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί μέχρι την πρώτη νύχτα του γάμου. Σήμερα, που η σεξουαλική επαφή ξεκινά περίπου στα χρόνια της εφηβείας, υπάρχουν ακόμα “μύθοι” σχετικά με τον παρθενικό υμένα, ενώ η ελλιπής πληροφόρηση οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα.

 • Τι είναι ο παρθενικός υμένας;
  Πρόκειται για μια λεπτή μεμβράνη, που καλύπτει ένα τμήμα του ανοίγματος του κόλπου. Το πάχος του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, καθώς μπορεί να είναι 1-2 χιλιοστά, αλλά και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις είναι πιο σαρκώδης και δύσκαμπτος.
 • Γιατί υπάρχει ο παρθενικός υμένας;
  Η χρησιμότητα του παρθενικού υμένα για τον γυναικείο οργανισμό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, γιατί υπάρχουν και γυναίκες που γεννιούνται χωρίς αυτόν! Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι ο υμένας υποχώρησε μόνο στη γέννα. Στην ουσία, ο παρθενικός υμένας λειτουργεί σαν φράγμα ανάμεσα στον κόλπο και στο αιδοίο, ο οποίος όμως διαθέτει μία ή περισσότερες οπές, από τις οποίες περνά το αίμα της περιόδου.
 • Σπάει πάντα με την πρώτη σεξουαλική επαφή;
  Η ρήξη του παρθενικού υμένα συνήθως γίνεται με την πρώτη σεξουαλική επαφή. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή αιμορραγία, που μαζί με τα κολπικά υγρά, αποβάλλεται σαν ένα ροζ υγρό. Πολύ σπάνια η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όμως, που ο παρθενικός υμένας δεν έσπασε με την πρώτη επαφή, είτε λόγω απειρίας του συντρόφου, είτε λόγω έλλειψης λίπανσης του κόλπου. Σε κάποια κορίτσια μάλιστα, μπορεί να συμβεί η ρήξη του υμένα, κατά τη διάρκεια κάποιων αθλητικών δραστηριοτήτων, χωρίς να το αντιληφθούν.
 • Πονάει η ρήξη του υμένα;
  Ένα θέμα γύρω από το οποίο έχουν λεχθεί ένα σωρό ανακρίβειες! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν πρόκειται για πόνο,  αλλά περισσότερο μοιάζει με ελαφρύ τσούξιμο υπό φυσιολογικές συνθήκες. Πολλές γυναίκες την πρώτη φορά που θα κάνουν έρωτα δεν είναι αρκετά ερεθισμένες ή δεν νιώθουν χαλαρές, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην υγραίνεται όσο πρέπει. Επίσης ο φόβος και το άγχος δημιουργούν σφίξιμο, το οποίο συγχέεται με τον πόνο. Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα, η ρήξη του υμένα δεν πονάει, αλλά περισσότερο ο φόβος για το άγνωστο δημιουργεί ένα σφίξιμο και συστολή στις γυναίκες.
 • Γίνεται ανάπλαση παρθενικού υμένα;
  Στην περίπτωση που η γυναίκα για τους δικούς της λόγους θέλει να επανέλθει στην ακεραιότητα του υμένα, γίνεται πλέον συρραφή ή ανάπλαση του υμένα. Πρόκειται για μία επέμβαση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, με απορροφήσιμα ράμματα, με την οποία επαναφέρεται ο παρθενικός υμένας στην αρχική του κατάσταση. 
Μετά την επέμβαση, η γυναίκα επιστρέφει στις καθημερινές της υποχρεώσεις, μιας και ο χρόνος ανάρρωσης είναι μηδενικός, ενώ θα πρέπει να απέχει από τη σεξουαλική επαφή περίπου 30 ημέρες. Είναι γεγονός όμως, ότι κατά την πρώτη της επαφή μετά την επέμβαση, ο υμένας θα “συμπεριφερθεί” όπως και πριν, δηλαδή θα επέλθει η ρήξη κατά τη διείσδυση.

- Advertisement -