Οι 8 ορμόνες της ευτυχίας

Γνωρίζοντάς τις μπορούμε να φτιάξουμε τη διάθεσή μας!

Για τις ορμόνες γίνεται λόγος συχνά. Τις επαινούμε για την καλή μας διάθεση και τις κατηγορούμε στις δύσκολες ώρες. Η ευτυχία, ο έρωτας, το στρες και ο θυμός, όλα σχετίζονται με τη χημεία. Γνωρίζοντάς τις μπορούμε να φτιάξουμε τη διάθεσή μας!

  • Ακετυλοχολίνη: διατηρεί το σώμα σε εγρήγορση, ενισχύει τη μνήμη και τη σεξουαλική απόδοση, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και απελευθερώνει την αυξητική ορμόνη. Στη σύνθεσή της βοηθά η βιταμίνη Β5 κατά το μεταβολισμό της, η οποία βρίσκεται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα.
  • Ντοπαμίνη: Συνδέεται με τα αισθήματα της ευδαιμονίας και της ευχαρίστησης, την ευφορία, την αίσθηση της ανταμοιβής, τον έλεγχο της όρεξης και της επιθετικότητας και την αίσθηση συγκέντρωσης. Σχηματίζεται από την τυροσίνη που διατροφικά εντοπίζεται σε πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
  • Γ- αμινοβουτυρικό οξύ: Βρίσκεται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα και ελέγχει το στρες, το άγχος, τον πανικό και την αίσθηση του πόνου. Βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας, του ελέγχου και της συγκέντρωσης.
  • Μελατονίνη: η ορμόνη της ξεκούρασης και της αντιγήρανσης. Κανονίζει το ρολόι του σώματος, επειδή η σύνθεσή της ενεργοποιείται από το σκοτάδι και απενεργοποιείται από το φως. Η διατήρηση της ήπιας θερμοκρασίας στο υπνοδωμάτιο, γύρω στους 22 βαθμούς, όπως επίσης και το απόλυτο σκοτάδι συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο και την καλύτερη ξεκούραση.
  • Νορεπινεφρίνη: μία διεγερτική ορμόνη, παραπλήσια της αδρεναλίνης, που επηρεάζει την αίσθηση της ευτυχίας, την εγρήγορση, την κινητοποίηση. Αντικαταθλιπτική, προωθεί τον έλεγχο της όρεξης, την ενέργεια και τη σεξουαλική διέγερση. Η πρωτεΐνη στο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά βοηθά στην παραγωγή και την έκκρισή της.
  • Οξυτοκίνη: προωθεί τη σεξουαλική διέγερση, τη συναισθηματική δέσμευση, την επιθυμία για αγκαλιά. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη θεραπευτική δράση της στη στυτική δυσλειτουργία, τις ψυχικές διαταραχές και το διαβήτη. Εντοπίζεται κατά τον τοκετό, τον θηλασμό και τη λοχεία, ενώ για να την ενεργοποιήσετε βοηθά η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός.
  • Φαινυλαιθυλαμίνη: Συμβάλλει στα συναισθήματα της ευδαιμονίας και του έρωτα. Τα νέα είναι καλά, αφού για την παραγωγή της μπορείτε να καταναλώσετε και πάλι λίγη μαύρη σοκολάτα.
  • Σεροτονίνη: Προωθεί και βελτιώνει τον ύπνο, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη, μειώνει την αίσθηση έλλειψης, αποτρέπει την αγχώδη κατάθλιψη και την αίσθηση ανησυχίας. Η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή με την κατάλληλη πρόσληψη υδατανθράκων σας βοηθούν να την ελέγξετε. Ακόμα και ένας περίπατος στον ήλιο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

- Advertisement -