Οι 5 μεγαλύτεροι φόβοι κάθε εγκύου…

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ίσως η πιο τρυφερή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, όμως έχει και ορισμένες γκρι φάσεις…

Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε ότι όσο σπουδαία εμπειρία κι’ αν είναι, σίγουρα δεν είναι και η πιο ξέγνοιαστη. Πολλές είναι οι έγκυες που δυσκολεύονται να κοιμηθούν από το άγχος τους ή που δεν απολαμβάνουν τις καθημερινές στιγμές τους, γιατί τις κατατρώει ο φόβος τους και οι αρνητικές σκέψεις… 

  • Τα καλά νέα είναι ότι το ίδιο αισθάνονται σχεδόν όλες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο. Δεν είστε μόνη σ’ αυτό… Επίσης για τα περισσότερα ερωτήματα που σας βασανίζουν, υπάρχουν απαντήσεις και ερμηνείες που μπορούν να απαλύνουν, έως και να εξαφανίσουν τους φόβους σας.
Όσο περισσότερο συζητάτε και μοιράζεστε τις σκέψεις σας, τόσο θα συνειδητοποιείτε ότι αυτό που περνάτε είναι απολύτως φυσιολογικό και ότι σε λίγο καιρό το μόνο που θα έχει σημασία για εσάς, θα είναι το μωρό που θα έχετε στην αγκαλιά σας…
Μέχρι τότε, μπορείτε να ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι οι παρακάτω φόβοι είναι συνηθισμένοι και τυραννάνε σχεδόν κάθε γυναίκα…
  • Δεν θα είμαι καλή μητέρα

Ένας από τους πιο κλασικούς φόβους κάθε εγκύου είναι αν θα καταφέρει να είναι καλή μητέρα. Όσο πλησιάζει η στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της, αναρωτιέται, δίχως να μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για την ώρα, αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πιο απαιτητικού ρόλου στη ζωή, αυτόν της μητέρας. Ειδικά οι γυναίκες που είχαν προβλήματα στη σχέση τους με τη μητέρα τους, βασανίζονται ακόμη περισσότερο. Να ξέρετε όμως ότι η μητρότητα προκύπτει και από ένστικτο και ότι όταν έρθει η ώρα θα τα κάνετε όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι τότε μπορείτε να προετοιμάζεστε διαβάζοντας βιβλία σχετικά με τη μητρότητα (υπάρχει πληθώρα από αυτά) και να συζητάτε με συγγενείς και φίλους που μεγαλώνουν ήδη παιδιά.

  • Δεν θα αντέξω τον πόνο της γέννας

Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, η διαδικασία του τοκετού παραμένει πάντα μια επώδυνη εμπειρία στο μυαλό κάθε γυναίκας, που την τρομάζει και μόνο στην ιδέα. Αυτό που πρέπει να σκέφτεστε είναι ότι καμία γυναίκα δεν θυμάται τον πόνο της γέννας. Όσο κι’ αν πόνεσε, όσο κι’ αν ταλαιπωρήθηκε, τα ξέχασε όλα όταν είδε το μωρό της. Αυτό είναι ένας κανόνας αλάνθαστος και απαράβατος. Ωστόσο ο μόνος τρόπος να ανακουφιστείτε ουσιαστικά είναι να συζητάτε όλες τις αγωνίες σας με τον γιατρό και τη μαία σας. Ζητήστε τους να σας εξηγήσουν διεξοδικά τη διαδικασία για να είστε προετοιμασμένη.

  • Κάτι δεν πάει καλά με το μωρό

Πάντα όταν ο γιατρός δεν βλέπει κάτι ανησυχητικό, αποδεικνύεται ότι ο φόβος της μέλλουσας μητέρας μήπως έχει κάτι το μωρό της, διαψεύδεται και επιβεβαιώνεται ότι ήταν απόρροια άγχους και ανησυχίας. Τώρα, αν σας αγχώνει κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε πάντα να εξακριβώσετε τι συμβαίνει με μια εξέταση. Εξάλλου πλέον, υπάρχει μια εξέταση για κάθε ανησυχία!

Δείτε εδώ «Δεν νιώθω το μωρό να κλωτσάει. Τι συμβαίνει;»
  • Θα χαλάσει το σώμα μου

Όσο επιφανειακός κι΄ αν ακούγεται αυτός ο φόβος σε σχέση με άλλους, είναι αρκετός για να μαυρίσει πολλές στιγμές κάθε εγκύου. Βλέπετε το σώμα σας να αλλάζει καθημερινά, τις καμπύλες σας να στρογγυλεύουν και αυτό από μόνο του είναι σοκ! Όμως, αν προσέχετε τη διατροφή σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γυμνάζεστε ή έστω κινείστε επαρκώς, είναι αδύνατον να μην επανέλθετε στα φυσιολογικά σας.
Επίσης, με την εξέλιξη του κλάδου της Κοσμητικής Γυναικολογίας, μπορείτε να είστε σίγουρες ότι και η γεννητική περιοχή μπορεί να επανέλθει μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, καθώς η ελαφριά χαλάρωση κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί με το Vagitense ενώ μία έντονη χαλάρωση κόλπου που ίσως οδηγεί και σε άλλα λειτουργικά προβλήματα, μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με την επέμβαση της κολποπλαστικής.

  • Ο σύντροφός μου δεν θα με θέλει πια
Η εγκυμοσύνη είναι ένα σοκ τόσο για τη γυναίκα, όσο και για τον άντρα. Οι ισορροπίες σε κάθε ζευγάρι αλλάζουν με την είδηση ότι θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι θα χαθεί ο ερωτισμός ή η έλξη. Ακόμη κι’ αν περιορίζεται προσωρινά η ερωτική επιθυμία, δεν σημαίνει ότι δύο άνθρωποι παύουν να είναι ερωτευμένοι.
Είναι μόνο μια φάση που τις περισσότερες φορές οφείλεται στη μεταβολή των ορμονών της γυναίκας ή στο ψυχολογικό σοκ που βιώνει και ο ίδιος ο άντρας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το συζητήσετε ανοιχτά με τον σύντροφο σας και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

 

- Advertisement -