Οι μύθοι του κόλπου

Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών, αγνοεί πολλές αλήθειες που αφορούν στη γεννητική του περιοχή.

Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό γυναικών, αγνοεί πολλές αλήθειες που αφορούν στη γεννητική του περιοχή. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι που πιστεύουμε; Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε την πραγματικότητα;

  • Έχω άσχημη οσμή

O κλασικός αυτός μύθος, εμποδίζει τις γυναίκες από το να χαρούν τη σεξουαλική τους ζωή. Εάν δεν μιλάμε για κάποια λοίμωξη ή πάθηση, όπως κολπίτιδα ή μυκητίαση, τότε η φυσιολογική οσμή των κολπικών υγρών δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Άλλωστε, η κολπική οσμή, αλλάζει ημέρα με την ημέρα ανάλογα με το εάν κάνατε ντους το πρωί, εάν είστε στις ημέρες της ωορρηξίας, εάν είναι ζεστός ο καιρός ή ανάλογα με το τι έχετε φάει. Κάθε γυναίκα έχει μία μοναδική κολπική οσμή, την οποία καλό είναι να την ξέρετε, ώστε να είστε σε θέση να παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή.

  • Όλες οι γυναίκες έχουν το ίδιο αιδοίο

Πρόκειται για τεράστιο μύθο! Γενικά η δομή του αιδοίου είναι μία, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα που εντοπίζονται στην κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου. Πολλές φορές μάλιστα, τα υπερμεγέθη χείλη δημιουργούν μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στη γυναίκα, αφού διαγράφονται όταν φορούν μαγιό ή κολάν (το γνωστό και ως πόδι της καμήλας βλ. εδώ). Δεν λείπουν φυσικά και τα λειτουργικά προβλήματα, όπως πόνος κατά την επαφή ή τη γυμναστική, δυσκολία στο περπάτημα κ.α. Εδώ τη λύση μας τη δίνει η αιδοιοπλαστική, όπου με μία επέμβαση μίας ώρας, χωρίς καθόλου χρόνο αποθεραπείας, μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς τη μορφολογία του αιδοίου (βλ. εδώ)

  • Ο κόλπος μου είναι πολύ στενός ή πολύ χαλαρός

Εάν δεν έχετε κάνει κάποιον φυσιολογικό τοκετό, τότε η διάμετρος του κόλπου σας είναι συγκεκριμένη (περίπου 2 εκατοστά). Μετά από 1-2 φυσιολογικούς τοκετούς, μπορεί ο κόλπος να χαλαρώσει και να επανέλθει στα 4 εκατοστά, ποτέ όμως στα 2. Πριν τον τοκετό, το πόσο χαλαρό ή στενό νιώθετε τον κόλπο σας, κυρίως κατά την επαφή, έχει να κάνει περισσότερο με την επαρκή  λίπανση του κόλπου και λιγότερο με την ανατομία.

  • Δεν φοράω ταμπόν γιατί φοβάμαι μην το χάσω

Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι ο κόλπος τους είναι ένας “ατελείωτος σωλήνας”! Η πραγματικότητα είναι ότι το μήκος του είναι 10 εκατοστά περίπου, οπότε αποκλείεται να “χάσετε” το ταμπόν. Η μόνη δίοδος προς τη μήτρα είναι ο τράχηλος, που είναι μία πολύ μικρή τρύπα που μπορεί να περάσει μόνο το σπέρμα.

  • Οι κολπικές πλύσεις κάνουν καλό

Υπάρχουν αρκετές γυναίκες που πιστεύουν ότι οι συχνές κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά υγρά, βοηθούν στο να παραμένουν υγιείς και καθαρές. Επίσης, υπάρχει η αντίληψη ότι οι ενδοκολπικές πλύσεις μετά την επαφή “σκοτώνουν τα μικρόβια” ή ακόμα και το σπέρμα! Η αλήθεια είναι ότι οι συχνές κολπικές πλύσεις “σκοτώνουν” τη φυσιολογική χλωρίδα και το PH του κόλπου, κάνοντάς τον πιο ευάλωτο σε μολύνσεις και μυκητιάσεις, αφού καταλύεται η φυσική του άμυνα.

- Advertisement -