Οι λοιμώξεις του καλοκαιριού

Τί πρέπει να προσέξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Τέσσερις μολύνσεις που μπορεί να έχεις την ατυχία να πετύχεις στις διακοπές. Κάποιες όχι τόσο σοβαρές κάποιες επώδυνες και επικίνδυνες για την υγεία σου. Μάθε πώς εκδηλώνονται και ποιες είναι οι απαγορευμένες συνήθειες αν θες να γυρίσεις ξένοιαστη.

 • Λοίμωξη στο ουροποιητικό
  Από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις του καλοκαιριού. Τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσεις σε κοινόχρηστη τουαλέτα ή ακόμα και στη θάλασσα θα σε ταλαιπωρήσουν. Στις λοιμώξεις του ουροποιητικού προσθέστε και την κυστίτιδα που μπορεί να προκληθεί και από αφυδάτωση. Η ουρολοίμωξη συνοδεύεται από τσούξιμο και δυσκολία στην ούρηση, συχνοουρία μέχρι και αίμα σε κάποιες περιπτώσεις. Αν νιώσεις τα συμπτώματα, ενημέρωσε το γιατρό σου. Θα πάρεις αντιβίωση ώστε το πρόβλημα να μην επεκταθεί στο ανώτερο ουροποιητικό.
 • Ιογενείς λοιμώξεις
  Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και ελλιπής προφύλαξη σημαίνει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθείς από κονδυλώματα (HPV) ή έρπη των γεννητικών οργάνων. Επώδυνες λοιμώξεις και επικίνδυνες γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουν θεραπεία που να εγγυάται απόλυτη ίαση. Τα κονδυλώματα παρουσιάζονται ως μικρά σπυράκια, αρχικά, που μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται, καταλαμβάνουν τη γεννητική περιοχή και τον πρωκτό. Ο έρπης δημιουργεί αίσθημα καύσου στη γεννητική περιοχή, δυσουρία, φυσαλίδες και έλκη με έντονο πόνο και πυρετό. Για τα κονδυλώματα ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα τα αντιμετωπίσεις με lazer, κρυοπηξία ή ηλεκτροκαυτηριασμό. Για τον έρπη θα πάρεις αλοιφή ή χάπια. Οι κρύες κομπρέσες θα ανακουφίσουν τα εξανθήματα.
 • Μυκητίαση
  Παρατηρείται συχνά το καλοκαίρι γιατί την ευνοούν η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία. Θα νιώσεις φαγούρα και κάψιμο, ερεθισμό, πόνο κατά την ούρηση και την ερωτική επαφή και έντονες λευκές εκκρίσεις. Η αγωγή μπορεί να γίνει με κολπικές κρέμες ή κολπικά υπόθετα και με δισκία, ανάλογα με τη διάγνωση. Ο σύντροφός σου θα πρέπει να πάρει αγωγή επίσης και αν θέλετε να έχετε ερωτικές επαφές πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
 • Κολπίτιδα
  Μια πολύ συνηθισμένη φλεγμονή τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί προκαλείται από μικρόβια που ευδοκιμούν στην άμμο και σε βρώμικες θάλασσες ή πισίνες που δεν τηρούν κανόνες υγιεινής. Θα την καταλάβεις από τα έντονα κολπικά υγρά με τη δυσάρεστη οσμή, τη φαγούρα και τον πόνο κατά την ούρηση και το σεξ. Ο γιατρός θα σου προτείνει αγωγή με χάπια ή κολπική αλοιφή, ανάλογα με το περιστατικό σου. Ο ερωτικός σύντροφος πρέπει να ενημερωθεί και να ακολουθήσει επί8σης αγωγή. Αν θα συνεχίσετε να έχετε ερωτικές επαφές όσο είστε  σε αγωγή πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

- Advertisement -