Ξηρότητα κόλπου – πώς αντιμετωπίζεται;

Η ξηρότητα και η ατροφία του κόλπου είναι 2 έννοιες διαφορετικές που συχνά συγχέονται....

40% των γυναικών πάσχει από ξηρότητα κόλπου, ενώ το ποσοστό που το παραδέχεται και κάνει κάτι για αυτό είναι συντριπτικά μικρό.

Η ξηρότητα και η ατροφία του κόλπου είναι 2 έννοιες διαφορετικές που συχνά συγχέονται. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Το αίσθημα καύσου στον κόλπο και το αιδοίο
  • Ο έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Η φαγούρα και το τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Οι συχνές ουρολοιμώξεις

Που οφείλεται;

Η ξηρότητα οφείλεται κυρίως στην ατροφία του κόλπου. Εμφανίζεται συνήθως κατά την εμμηνόπαυση , όπου μειώνονται τα οιστρογόνα στον οργανισμό μας, στα προβλήματα περιόδου, στις θεραπείες με αντι-οιστρογόνα ή για την ενδομητρίωση κ.α. Επίσης, παροδική ξηρότητα μπορεί να εμφανιστεί από τη συχνή  χρήση αντισηπτικών για κολπικές πλύσεις, όπου διαταράσσεται το PH του κόλπου.

Τι προβλήματα μου δημιουργεί;

Η καθημερινότητα της γυναίκας μπορεί να αλλάξει σημαντικά, σε περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα ξηρότητας κόλπου. Κατ’ αρχάς νιώθει διαρκώς άβολα λόγω του αισθήματος καύσου, δεν μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση λόγω του ανυπόφορου πόνου και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ούτε να γυμναστεί.

Πώς αντιμετωπίζεται;

  • Με ορμονικές κολπικές κρέμες
  • Με τοπικά λιπαντικά, που θα βοηθήσουν στη σεξουαλική επαφή και μόνο, χωρίς να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
  • Με τοπικά ενυδατικά μέσα
  • Με την αλλαγή του τρόπου ζωής σας
Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Ναούμ
« Η ξηρότητα κόλπου είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση και η κλινική εμπειρία μας έχει δείξει ότι αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται χρόνια από αυτή. Θέλω να τονίσω ότι πέρα από τα διάφορα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του κόλπου, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς το κάπνισμα, η κακή διατροφή και οι υπερβολικές πλύσεις με αντισηπτικά επιδεινώνουν το πρόβλημα. Τέλος, η γυναίκα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταφύγει μόνη της σε κάποια θεραπεία, γιατί για παράδειγμα αν ακολουθήσει μία παρατεταμένη εφαρμογή οιστρογόνων μπορεί να οδηγηθεί σε υπερπλασία του ενδομητρίου και κολπικές.

- Advertisement -