Νερό στην εγκυμοσύνη

Η σημασία που έχει το νερό στη ζωή μας είναι τεράστια, γιατί όλοι βέβαια ξέρουμε ότι χωρίς τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως μόνο λίγες ημέρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν 10 ποτήρια νερό καθημερινά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η εφίδρωση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μητέρας, ενώ ακόμα και ο όγκος του αίματος αυξάνεται σημαντικά. Έτσι λοιπόν, για την ενυδάτωση του εμβρύου, αλλά και του πλακούντα, χρειάζεται πολύ νερό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το αμνιακό υγρό, δημιουργείται σε πρώτη φάση από το νερό που πίνει η γυναίκα!

Χωρίς νερό… 
Είναι γεγονός, ότι ειδικά το πρώτο τρίμηνο η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται συχνά ναυτίες και να κάνει εμετό, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να πίνει νερό. Από την άλλη πλευρά, ακριβώς αυτή η ναυτία και ο εμετός, μπορεί να δημιουργήσουν αφυδάτωση. Ίσως στην αρχή να μην της δώσετε πολύ σημασία, αλλά η αφυδάτωση στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει από δυσκοιλιότητα μέχρι πρόωρο τοκετό και μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους που είναι στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, να αυξήσουν την ποσότητα του νερού που προσλαμβάνουν, γιατί σε αυτή την περίοδο ο όγκος του αίματος διπλασιάζεται και έτσι σε περίπτωση αφυδάτωσης, μπορεί να δημιουργηθεί στην ίδια υπέρταση ή κάποια καρδιοαγγειακή πάθηση.

Εκτός από νερό… 
Εκτός από το νερό, όλα τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνει η έγκυος κάνουν καλό και σε αυτή, αλλά και στο έμβρυο. Το γάλα, οι φυσικοί χυμοί, το τσάι θα πρέπει να προτιμώνται, ενώ για τον καφέ ή το κρασί, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τον γιατρό. 
Από την άλλη πλευρά, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι όσο πιο πολύ νερό πίνουν, τόσο ενισχύεται η κατακράτηση των ούρων. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο οργανισμός μας όσο πιο πολύ νερό παίρνει, τόσο περισσότερο το αποβάλλει, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού, όπως η ουρολοίμωξη.

Πώς βοηθά το νερό….
Το νερό μπορεί να εξασφαλίσει στο έμβρυο που έχετε μέσα σας το κατάλληλο υγρό περιβάλλον. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τον δικό σας οργανισμό, ο οποίος με τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την περίοδο της ζωής σας ταλαιπωρείται και χρειάζεται να του προσφέρετε όση περισσότερη βοήθεια μπορείτε. Το νερό λοιπόν:

•    Χαρίζει υγεία και κάνει το δέρμα να φαίνεται λαμπερό
•    Προλαβαίνει τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις
•    Βοηθά στην τροφή και σωστή ανάπτυξη του εμβρύου
•    Βοηθάει το μωρό να διατηρείται υγρό μέσα στον αμνιακό σάκο
•    Διατηρεί μία κατάσταση χαλαρότητας και έλλειψης εκνευρισμού στην έγκυο.

- Advertisement -