Μύθοι και πραγματικότητες για το Τεστ ΠΑΠ

Ας μάθουμε την αλήθεια…

Όλες οι γυναίκες ξέρουν τι είναι το Τεστ ΠΑΠ, αλλά και το ότι είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν, είναι η πραγματικότητα σχετικά με τους πιο διαδεδομένους μύθους του Τεστ ΠΑΠ.

Ας μάθουμε την αλήθεια…

Μύθος: Μπορώ να κάνω Τεστ ΠΑΠ όποτε θέλω.
Πραγματικότητα: Δεν μπορείτε να κάνετε Τεστ ΠΑΠ όταν έχετε περίοδο, οπότε θα πρέπει να κλείνετε ραντεβού τις ημέρες εκτός περιόδου. Σε περίπτωση που έχετε άστατο κύκλο και σας έρθει περίοδος την ημέρα που έχετε κλείσει ραντεβού με τον γιατρό, θα πρέπει να το ακυρώσετε.
Μύθος: Δεν χρειάζεται να προσέξω κάτι πριν κάνω Τεστ ΠΑΠ.
Πραγματικότητα: Την προηγούμενη ημέρα πριν το Τεστ ΠΑΠ δεν πρέπει να έχετε σεξουαλικές επαφές, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους λιπαντικό ή σπερματοκτόνο και να έχετε αποφύγει τις κολπικές πλύσεις τουλάχιστον για 24 ώρες.
Μύθος: Το Τεστ ΠΑΠ δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο.
Πραγματικότητα: Είναι απαραίτητο το ετήσιο Τεστ ΠΑΠ, καθώς τα ευρήματα από τον έναν χρόνο στον άλλο μπορούν να αλλάξουν εντελώς.
Μύθος: Το Τεστ ΠΑΠ πονάει.
Πραγματικότητα: Η γυναίκα αισθάνεται κυρίως την πρώτη φορά που θα το κάνει μία ενόχληση, την οποία περιγράφουν σαν μικρό κάψιμο. Η ενόχληση είναι περισσότερο ψυχολογική, παρά ουσιαστική.
Μύθος: Ο καρκίνος του τραχήλου απευθύνεται μόνο σε μεγαλύτερες γυναίκες, άρα οι νέες δεν χρειάζεται να κάνουν το Τεστ ΠΑΠ.
Πραγματικότητα: Δυστυχώς, ο καρκίνος του τραχήλου δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία. Άρα, από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής είναι απαραίτητο το Τεστ ΠΑΠ.

Μύθος: Το Τεστ ΠΑΠ έχει 100% ακρίβεια
Πραγματικότητα: Το απλό Τεστ ΠΑΠ έχει περίπου 80% ακρίβεια, ενώ το Τεστ ΠΑΠ υγρής φάσης που εκμεταλλεύεται μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων έχει ακρίβεια που αγγίζει το 90%.

- Advertisement -