Μύθοι και πραγματικότητα για τον θηλασμό

Πόσα από όσα γνωρίζετε είναι μύθοι και ποια είναι η πραγματικότητα;

Το μεγαλείο της φύσης καταλήγει στον μητρικό θηλασμό! Όλες οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μητέρες, γνωρίζουν τη σημασία του θηλασμού για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους. Πόσα όμως από όσα γνωρίζουν είναι μύθοι και ποια είναι η πραγματικότητα;

  • Μύθος: Ο θηλασμός πονάει.

Πραγματικότητα: Εάν τοποθετηθεί το παιδί σωστά στο στήθος, τότε ο θηλασμός δεν πονάει! Σε περίπτωση που νιώσετε πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε για λίγο και να τοποθετήσετε το παιδί σε σωστή θέση.

  • Μύθος: Με τον θηλασμό μπορεί να χαλαρώσει το στήθος μου.

Πραγματικότητα: Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο στήθος της γυναίκας, οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν από την εγκυμοσύνη. Ο θηλασμός παίζει αμελητέο ρόλο στη διαφοροποίηση της όψης του στήθους.

  • Μύθος: Κατά τον θηλασμό πρέπει να τρώω περισσότερο και έτσι δεν θα χάσω βάρος.

Πραγματικότητα: Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή συνίσταται και στον θηλασμό. Επίσης, μία γυναίκα που θηλάζει χάνει 500 περισσότερες θερμίδες την ημέρα και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψει στη σιλουέτα της.

  • Μύθος: Τα νέα γάλατα του εμπορίου είναι το ίδιο καλά με το μητρικό.

Πραγματικότητα: Τα γάλατα του εμπορίου, όσο και αν προσομοιάζουν με το μητρικό, δεν έχουν τα αντισώματα και τα απαραίτητα ευεργετικά συστατικά του μητρικού.

  • Μύθος: Οι μητέρες με μικρό στήθος παράγουν λιγότερο γάλα.

Πραγματικότητα: Το μεγάλο στήθος περιέχει κυρίως λίπος. Η παραγωγή γάλατος, έχει να κάνει με το ερέθισμα που δέχεται το στήθος, δηλαδή με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού!

  • Μύθος: Όταν το στήθος δεν φαίνεται γεμάτο, έχει λίγο γάλα.

Πραγματικότητα: Το στήθος της γυναίκας που θηλάζει δεν είναι ποτέ «άδειο», αφού παράγει γάλα για όσο χρονικό διάστημα το μωρό θηλάζει.

  • Μύθος: Αν ματώσουν οι θηλές κατά τον θηλασμό είναι επικίνδυνο για το μωρό.

Πραγματικότητα: Εάν πληγωθούν και ματώσουν οι θηλές σας, οφείλεται συνήθως στη λάθος τοποθέτηση του μωρού. Εάν λοιπόν, το μωρό σας καταπιεί μαζί με το γάλα λίγο αίμα, αυτό δεν είναι επικίνδυνο και δεν αποτελεί αιτία να διακόψετε τον θηλασμό.

  • Μύθος: Πρέπει να πίνω γάλα για να κατεβάσω γάλα.

Πραγματικότητα: Στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε, το να πίνετε γάλα είναι απαραίτητο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, ότι όσο περισσότερο γάλα πίνετε, τόσο περισσότερο γάλα θα κατεβάσετε.

  • Μύθος: Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για το παιδί, αλλά δεν βοηθά τη μητέρα.

Πραγματικότητα: Σύμφωνα με έρευνες, ο θηλασμός έχει τεράστια προστατευτική δράση για τη μητέρα: προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και την οστεοπόρωση, ενώ μειώνει τη συχνότητα καρκίνου του ενδομητρίου.

  • Μύθος: Ένας μήνας θηλασμού αρκεί.

Πραγματικότητα: Καλό είναι η μητέρα να θηλάσει όσο περισσότερο μπορεί, αλλά ένα καλό χρονικό διάστημα είναι οι 6 μήνες. Οι σύγχρονες μητέρες με πολλές υποχρεώσεις, καλό είναι να θηλάσουν το παιδί τους τουλάχιστον 3 μήνες.

Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

* Έχετε απορίες για τον θηλασμό; Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ, στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών της χώρας μας, προσφέρει την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του δωρεάν. Τηλεφωνήστε στο 210 8835100 / 210 8835200.

- Advertisement -