Μπορώ να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο;

Αρκετές γυναίκες θεωρούν ότι όταν έχουν περίοδο, μπορούν να έχουν ελεύθερη σεξουαλική επαφή....

Αρκετές γυναίκες θεωρούν ότι όταν έχουν περίοδο, μπορούν να έχουν ελεύθερη σεξουαλική επαφή, χωρίς καμία προφύλαξη, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύλληψης. Και όμως, πρόκειται για έναν διαδεδομένο μύθο, που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος στην περίπτωση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν είτε σε μόνιμη βάση είτε πιο σπάνια, διαταραχές στην ωορρηξία τους. Αυτό σημαίνει, ότι ειδικά στις γυναίκες που έχουν κύκλο μεγάλης διάρκειας, μπορεί να συμπέσει η ωορρηξία με την περίοδο. Άρα, αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο σύλληψης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ελεύθερη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους για τη μετάδοση Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, όπως σε οποιαδήποτε άλλη επαφή χωρίς προφύλαξη.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφέρουμε και τον υπαρκτό κίνδυνο της ενδομητρίωσης, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όπου η ροή του αίματος είναι αυξημένη. Κατά τη διείσδυση υπάρχει η πιθανότητα να ωθηθεί αίμα από τη μήτρα στις σάλπιγγες και από εκεί με τη σειρά του να καταλήξει στην κοιλιά, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα (βλ. εδώ).

Άρα, εάν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της περιόδου καλό είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες, ώστε να μην υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα:

  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό σε κάθε επαφή
  • Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής, κάνοντας μπάνιο πριν και μετά την επαφή
  • Αποφύγετε την επαφή κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, που η ροή είναι αυξημένη

- Advertisement -