Μεγάλη διάρκεια περιόδου

Σε κάθε περίπτωση εάν ένα σύμπτωμα, όπως η μεγάλη διάρκεια της περιόδου, επαναλαμβάνεται τότε...

Οι διαταραχές στον κύκλο μίας γυναίκας, άλλοτε δεν ενέχουν κανένα λόγο ανησυχίας ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν το “καμπανάκι” για να συνειδητοποιήσει ότι… κάτι δεν πάει καλά.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένα σύμπτωμα, όπως η μεγάλη διάρκεια της περιόδου, επαναλαμβάνεται τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αν και φυσιολογικός θεωρείται ένας κύκλος 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις πάνω κάτω 7 ημερών) μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών είναι τόσο σταθερό. Οι διαταραχές της περιόδου, μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, από τον καιρό και το στρες, μέχρι τα συχνά ταξίδια και τη διατροφή.

Όσον αφορά στη διάρκεια, μια φυσιολογική περίοδος συνήθως διαρκεί 4-6 ημέρες, με απόκλιση συν πλην μία ημέρα. Σε περίπτωση λοιπόν που η περίοδος διαρκεί περισσότερες ημέρες και η ροή του αίματος δεν δείχνει να μειώνεται, τότε ίσως ευθύνονται τα παρακάτω:

  • Ινομυώματα μήτρας: Όταν έχουν μικρό μέγεθος, δεν δημιουργούν προβλήματα. Αν όμως αυξηθούν σε μέγεθος μπορεί να έχουμε ως σύμπτωμα περισσότερο αίμα στην περίοδο, μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου, ακόμα και προβλήματα γονιμότητας. (βλ. εδώ)
  • Πολύποδες: Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας, που μπορούν να προκαλέσουν βαριές περιόδους με μεγάλη διάρκεια και ποσότητα αίματος.
  • Κύστεις στις ωοθήκες: Κλασικές περιπτώσεις κύστεων στις ωοθήκες, αποτελούν το κυσταδένωμα, το ενδομητρίωμα, ακόμα και οι απλές κύστεις (λειτουργικές) που προκαλούν διάφορα προβλήματα στην περίοδο. (βλ. εδώ)
  • Πολυκυστικές ωοθήκες: Πρόκειται για ένα σύνδρομο, το οποίο προκαλεί συχνά προβλήματα στην περίοδο, αλλά και προβλήματα γονιμότητας. (βλ. εδώ)

- Advertisement -