Μήπως οι ορμόνες σας χτυπούν κόκκινο;

Έντονα νεύρα και φωνές; Τριχοφυΐα, σπυράκια και υπογονιμότητα;

Έντονα νεύρα και φωνές; Τριχοφυΐα, σπυράκια και υπογονιμότητα; Διακυμάνσεις της διάθεσης από τη μία στιγμή στην άλλη; Σκεφθήκατε ότι ίσως για όλα φταίνε οι ορμόνες;

  • Τι είναι οι ορμόνες;

Ορμόνη είναι η χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κυκλοφορεί στο αίμα και έχει ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Το σώμα μας παράγει περισσότερες από 100 ορμόνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για διάφορες ζωτικές λειτουργίες, από τον μεταβολισμό μέχρι την αναπαραγωγή.

  • Η ισορροπία

Θα έχετε σίγουρα ακούσει, πόσο σημαντικό είναι για μία γυναίκα, να βρίσκονται οι ορμόνες της σε ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μείωση ή αύξηση του επιπέδου των βασικών ορμονών, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στη διάθεσή μας, αλλά και στην αντοχή του σώματός μας. Σίγουρα, κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμονικές διαταραχές, από ότι κάποιες άλλες, γεγονός που ενισχύεται από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και από τους πολλούς διαφορετικούς ρόλους που καλείται να υπηρετήσει η σύγχρονη γυναίκα.

  • Πώς θα καταλάβω εάν οι ορμόνες μου δεν είναι σε ισορροπία;
Σε κάθε οργανισμό εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα όμως είναι:
  • Ανάπτυξη τριχοφυΐας ή ακμής

Το δέρμα, μας λέει πολλές αλήθειες για την υγεία μας. Οι ορμόνες, κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας άλλοτε “φουντώνουν” και άλλοτε εξασθενούν. Όταν λοιπόν τα επίπεδα οιστρογόνων (της βασικότερης ορμόνης της γυναίκας) αυξομειώνονται, τότε τα ανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση της λιπαρότητας, άρα προβλήματα ακμής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την τριχοφυΐα, ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου, η οποία αν όντως οφείλεται σε ορμονική διαταραχή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

  • Απότομες μεταπτώσεις της διάθεσης 

Οι ορμόνες, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα, “παίζουν” παιχνίδια κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Γι’ αυτό άλλωστε λίγες ημέρες πριν την περίοδο έχετε συνήθως εντάσεις και νεύρα, ενώ όταν έρθει η περίοδός σας είστε πιο ευαίσθητη και νωχελική. Σε περίπτωση όμως, που εντοπίσετε συχνότερες διακυμάνσεις ή συνεχή θλίψη, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

  • Αυξομείωση του βάρους 

Το εάν παίρνετε συχνά βάρος, καθώς και το που παίρνετε βάρος παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, συνήθως όσες γυναίκες έχουν σωματότυπο “αχλάδι” και έντονη κυτταρίτιδα, έχουν υπερπαραγωγή οιστρογόνων. Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά για λόγους υγείας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό σας.

  • Υπογονιμότητα 

Η υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών, μπορεί να δυσκολέψουν ή και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Οι διαταραχές των ορμονών, σχετίζονται με τον σχηματισμό κακής ποιότητας ωαρίων ή ακόμα και με τη δημιουργία κατάλληλου εδάφους για συχνές αποβολές.

  • Έχω ορμονικές διαταραχές. Τι να κάνω;

Καταρχάς θα πρέπει να εντοπιστεί ποια ή ποιες ορμόνες δημιουργούν τα προβλήματα, γεγονός που συνήθως μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα, εάν αναφέρετε στον ιατρό σας τα συμπτώματα. Ο στόχος κάθε φαρμακευτικής αγωγής που θα σας δοθεί, είναι να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ορμονική ισορροπία, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και με ασφάλεια οποιαδήποτε πρόβλημα.

- Advertisement -