Κονδυλώματα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού HPV....

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού HPV. Κάποια στελέχη του ιού δεν προκαλούν εμφανή κονδυλώματα, ενώ κάποια ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

  • Η εξέταση

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού (σε όλους) και του κόλπου (στις γυναίκες).

  • Έχω κονδυλώματα! Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε εάν διαγνωστείτε με κονδυλώματα, είναι ότι δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό που τα προκαλεί. Αν και παραμένουμε φορείς του ιού δια βίου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αν είναι σε καλή κατάσταση, κρατά τον ιό υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενήσει για κάποιο λόγο, ενδεχομένως τα κονδυλώματα να εμφανιστούν ξανά. Μπορούμε όμως να αφαιρέσουμε τα κονδυλώματα με καυτηριασμό, κρυοπηξία ή χειρουργικά.

  • Μπορώ να μεταδώσω τα κονδυλώματα;

Εάν ακολουθήσετε την ενδεδειγμένη θεραπεία και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύει να κολλήσει ο σύντροφός σας. Επειδή όμως όπως προαναφέραμε το ότι κολλήσατε μία φορά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κολλήσετε και δεύτερη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.

  • Υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσω τα κονδυλώματα με στοματικό έρωτα;

Τα κονδυλώματα, αν και πολύ σπάνια, μπορούν να μεταδοθούν και με στοματικό έρωτα.

  • Για πόσο καιρό θα πρέπει να είμαι προσεκτική;

Σε γενικές γραμμές, αν μετά τους 3 πρώτους μήνες από τη θεραπεία δεν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα, η περιοχή που εμφανίστηκαν αρχικά τα κονδυλώματα θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα όμως, αν και για πόσο καιρό μετά τη θεραπεία, ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

  • Υπάρχει πιθανότητα να έχω τον ιό HPV, αλλά να μην έχω συμπτώματα;

Ναι είναι πολύ πιθανό. Αρκετές γυναίκες νοσούν από τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν.

  • Μετά από πόσο καιρό μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα;

Ο χρόνος επώασης του ιού είναι ακαθόριστος. Μπορεί να εμφανίσετε κονδυλώματα μετά από λίγες εβδομάδες από την επαφή, ενώ έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά όπου ο ιός χρειάστηκε χρόνια για να δείξει τα συμπτώματά του. Η εκδήλωση ή μη των συμπτωμάτων έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο σε περίπτωση που εξασθενίσει δεν θα μπορέσει να καταστείλει τον ιό. Επίσης, άλλοι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι:

  • Ψυχολογική πίεση, στρες, σωματική κόπωση
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κ.α

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που εμφανιστεί οποιοδήποτε μικρό και ανώδυνο σπυράκι με σκληρή “μύτη” στα γεννητικά όργανα και απευθυνθείτε αμέσως στον ιατρό σας.

- Advertisement -