Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού ΗPV και είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Ο ιός HPV πρόκειται για ένα από τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε ορισμένα στελέχη του ιού ΗPV και είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Τα Κονδυλώματα προσβάλουν το δέρμα, την περιοχή του αιδοίου, τον κόλπο, τον πρωκτό και τον βλεννογόνο του ορθού. Λόγω λοιπόν των σημείων που προσβάλει, εύλογα μία γυναίκα αναρωτιέται κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητα, αλλά και η εγκυμοσύνη της.

Μελέτες, έδειξαν ότι ο ιός HPV δεν σχετίζεται άμεσα με τη γονιμότητα. Εάν μια γυναίκα, που είναι φορέας του ιού μείνει έγκυος, μπορεί να προχωρήσει με την κύησή της κανονιά. Δεν υπάρχει με άλλα λόγια κίνδυνος, να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο κατά την κύηση.

Παρόλα αυτά όμως μια έγκυος με κονδυλώματα, θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα. Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια από τις μεθόδους, που μια έγκυος μπορεί να ελέγξει, είτε σε τι επίπεδα είναι ο ιός είτε εάν υπάρχει πιθανότητα προβλήματος για το έμβρυο.

Ο Τοκετός σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να είναι φυσιολογικός εφόσον δεν έχουν παρουσιαστεί αλλοιώσεις στον τράχηλο ή δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις, οι οποίες θα θέσουν το έμβρυο σε κίνδυνο. Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να προσβληθεί το έμβρυο από τον ιό, είναι εάν υπάρχουν μεγάλες αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, άρα και μόλυνση στον γενετικό σωλήνα. Ενδέχεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο να νοσήσει από τη λεγόμενη “παιδική λαρυγγική θηλωμάτωση” κάτι που σε γενικές γραμμές συμβαίνει σπάνια. Εάν τα κονδυλώματα έχουν φράξει τη γεννητική οδό ή εάν υπάρχει φόβος να νοσήσει το έμβρυο, τη στιγμή που διαπερνά τον κόλπο της γυναίκας, τότε προτείνεται η καισαρική τομή ως η ασφαλέστερη λύση.

Τέλος, λόγω των ορμονικών αλλαγών που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η έξαρση των κονδυλωμάτων μπορεί να είναι ταχύτερη.
Άρα, η συχνή γυναικολογική παρακολούθηση και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με σωστή διατροφή είναι απαραίτητα για την ασφαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

- Advertisement -