Κολπορραφία ή Vagitense

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κάθε επέμβαση; 
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους το πρόβλημα της χαλάρωσης του κόλπου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενοχλεί σοβαρά την ποιότητα της ζωής της γυναίκας, την καθημερινότητα και την σεξουαλική της σχέση. Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 30-40% των γυναικών, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους χαλάρωση κόλπου, ιδιαίτερα μετά τον τοκετό.

 • Πώς δημιουργείται η χαλάρωση;
  Η χαλάρωση κόλπου γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, περίπου στα 40-50 χρόνια, σε γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες. Ευθύνη για τη χαλάρωση του κόλπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να έχει ένας δύσκολος τοκετός, το βάρος και το μέγεθος του μωρού, ενώ μπορεί απλώς να δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου, επειδή… μεγαλώνουμε! Επίσης, όταν λιγοστέψουν από το γυναικείο σώμα ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, που είναι υπεύθυνα για τη στήριξη των μυών και των συνδέσμων, τότε προκαλείται χαλάρωση του σώματος και μαζί και του κόλπου. Δεν είναι λίγες επίσης οι περιπτώσεις, που το πρόβλημα γίνεται αρκετά εμφανές και ενοχλητικό για τη γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
 • Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χαλάρωση του κόλπου;
  Ο χαλαρός κόλπος μπορεί να προκαλέσει συχνές κολπικές λοιμώξεις, μιας και ο κόλπος είναι πιο «ανοιχτός» και ευάλωτος σε μολύνσεις, καθώς και ακράτεια ούρων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά και αισθητικά προβλήματα σε μια γυναίκα, πέρα από τα θέματα υγείας, μιας και ένας χαλαρός κόλπος μειώνει αισθητά τη σεξουαλική ικανοποίηση, τόσο της γυναίκας, όσο και του συντρόφου.

Τρόποι αντιμετώπισης
Κάποτε, η χαλάρωση κόλπου δεν αντιμετωπίζονταν. Είτε επειδή το ταμπού της γυναίκας ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο για να ομολογήσει το πρόβλημα, είτε λόγω άγνοιας ακόμα και αρκετών γυναικολόγων, παρόλο που οι επεμβάσεις της Κοσμητικής και Επανορθωτικής Γυναικολογίας, εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική έχει να προτείνει δύο λύσεις για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε γυναίκας.

 • Το VAGITENSE όπου είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην επανορθωτική Γυναικολογία. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα κλασματικό laser, που λειτουργεί με διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί μέσα σε δύο ή τρεις συνεδρίες να πετύχει τη σύσφιξη του κόλπου. Ο κόλπος αναπλάθεται, χωρίς να χρειασθεί να μπει η γυναίκα στο χειρουργείο με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται χρόνο αποθεραπείας. Ακριβώς λοιπόν, επειδή το laser προκαλεί  την ανάπλαση και αναγέννηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της περιοχής, το Vagitense αποτελεί την προτεινόμενη θεραπεία σε περιπτώσεις αρχόμενης χαλάρωσης κόλπου ή ακόμα και για πρόληψη.
  Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι αυτή η ανώδυνη μέθοδος εκτός από τη σύσφιξη του κόλπου, πετυχαίνει και μια τέλεια αποστείρωση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να την προφυλάσσει από μελλοντικές μυκητιάσεις και τις κολπίτιδες.
 • Η Κολπορραφία είναι η δεύτερη μέθοδος που χρησιμοποιείται με επιτυχία, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της χαλάρωσης του κόλπου. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά και δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν άλλο.
  Η κολπορραφία μειώνει σημαντικά το εύρος του κόλπου, (το οποίο αλλάζει μετά από κάθε τοκετό) και τον επαναφέρει στην νεανική του κατάσταση, ακόμα και αν η χαλάρωση είναι πολύ προχωρημένη. Επίσης, διορθώνεται άμεσα και η ακράτεια των ούρων πρώτου βαθμού, που δημιουργείται από τη χαλάρωση. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός και η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές της, ενώ παράλληλα γίνεται και πάλι υγιής η σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό της.
  Η διαφορά μεταξύ της Κολπορραφίας και του Vagitense είναι ότι η κολπορραφία διορθώνει τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις χαλάρωσης ενώ το Vagitense τα πιο ελαφριά περιστατικά. Επίσης, το Vagitense μπορεί να γίνει ανάμεσα και σε δύο τοκετούς, ώστε να μην χρειαστεί η γυναίκα να αντιμετωπίσει ένα αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τον δεύτερο τοκετό.

Είναι γεγονός, ότι ο γυναικείος κόλπος είναι περισσότερο πολύτιμος από ότι φανταζόμαστε, τόσο για την ψυχολογία, όσο και για την υγεία της γυναίκας. Για αυτό, φροντίστε να μην τον παραμελήσετε, όταν πλέον η σύγχρονη ιατρική βρίσκεται στη διάθεσή σας.

- Advertisement -