Καλλυντικά και εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι ένοχοι; Τι να μην κάνουμε...


Αφού λοιπόν πληροφορηθήκαμε με χαρά ότι περιμένουμε μωράκι, αρχίσαμε να βάζουμε σε εφαρμογή κάποιους κανόνες που ξέρουμε ότι θα βοηθήσουν το μωρό να έρθει στον κόσμο γερό. Κόψαμε τις βλαβερές συνήθειες, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ και μπήκαμε σε πρόγραμμα διατροφής. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε κι αυτό είναι τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, καθώς μερικά συστατικά που περιέχουν, δεν είναι και τόσο «αθώα».

 • Ποιοι είναι οι ένοχοι;
  Επιστημονικές έρευνες λένε ότι κάποιες ουσίες, ενοχοποιούνται για βλάβες στο έμβρυο, όπως είναι τα parabens, τα πετρελαιοειδή, ο μόλυβδος, καθώς και πολλά από τα συστατικά που υπάρχουν στα spray (λακ, αποσμητικά κ.α.), μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, στα μάτια, στα οστά ακόμα και στην καρδιά του μωρού. Σαφώς, εάν η έγκυος εκτίθεται σε μικρές ποσότητες, δεν τίθεται κάποιο θέμα, αλλά καλό είναι όσο μπορεί να τα αποφεύγει.
 • Οι εναλλακτικές
  Η εγκυμοσύνη είναι μία υπέροχη περίοδος για να ανακαλύψετε τα δώρα της φύσης! Επιλέξτε φυσικά καλλυντικά, ακόμα και σπιτικές συνταγές της γιαγιάς σας, βασισμένες στο ελαιόλαδο και στις βιταμίνες φρούτων. Σήμερα, ευτυχώς υπάρχουν στην αγορά καλλυντικά που η κατασκευή τους βασίζεται στις φυτικές πρώτες ύλες και δεν περιέχουν χημικά ή αρώματα, οπότε μπορούν να αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική.
Τι να μην κάνουμε…

 • Ενδεχομένως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να δείτε στο πρόσωπό σας, «φαινόμενα» που δεν έχετε ξαναδεί, όπως σπυράκια, πρηξίματα ή κοκκινίλες. Προσπαθήστε να αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ για να τα καλύψετε και προτιμήστε μία bb cream ή μία ενυδατική με χρώμα.
 • Στο πρώτο τρίμηνο καλό είναι να μη βάψουμε τα μαλλιά μας. Σε αυτή την περίοδο το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο και δεν πρέπει να το βάλουμε σε κίνδυνο. Μετά τον τέταρτο μήνα μπορούμε να βάψουμε τα μαλλιά μας, αλλά και πάλι θα πρέπει να προτιμήσουμε τις φυτικές βαφές από Χένα η άλλα φυτικά συστατικά που θεωρούνται ακίνδυνες.
 • Καλό είναι να αποφύγουμε τα spray, όπως λακ, την οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναπνέουμε.
 • Αν θέλουμε να περιποιηθούμε τα άκρα μας, μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού για μανικιούρ και πεντικιούρ, γιατί παρόλο που τα βερνίκια των νυχιών περιλαμβάνουν χημικά συστατικά δεν απορροφώνται από τα νύχια και έτσι δεν έχουν παρατηρηθεί γενετικές ανωμαλίες η επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, το άρωμα των βερνικιών ή του ασετόν μπορεί να μας ζαλίσει, οπότε ενδεχομένως να αποφύγουμε όσο μπορούμε το μανικιούρ.
 • Απαγορεύεται αυτή την περίοδο επεμβατικές θεραπείες, όπως botox, υαλουρονικό κ.α. Επίσης, θα πρέπει να ξεχάσουμε το laser αποτρίχωσης και φυσικά το τατουάζ.

Μπορεί να θυσιάσουμε μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες, αλλά το δώρο θα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο! Άλλωστε μην ανησυχείτε, οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκπέμπουν μία φυσική «λάμψη»υγείας και χαράς!

- Advertisement -