Θηλασμός μετά την επέμβαση μείωσης στήθους;

Aν έχετε ήδη πραγματοποιήσει την επέμβαση μείωσης στήθους, δείτε τι πρέπει να προσέξετε κατά τον θηλασμό.

Εάν σκέφτεστε την αισθητική επέμβαση για τη μείωση του στήθους σας, ενδείκνυται να την αναβάλλετε μέχρι τον απογαλακτισμό του τελευταίου παιδιού σας. Αυτή είναι μια καλή ιδέα εξάλλου, καθώς το στήθος σας μπορεί να αλλάξει πολύ κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Ωστόσο αν έχετε ήδη πραγματοποιήσει την επέμβαση μείωσης στήθους, δείτε τι πρέπει να προσέξετε κατά τον θηλασμό.

  • Ποιο είναι το πιθανό πρόβλημα;
    H χειρουργική μείωση των μαστών ενδέχεται να επηρεάσει τα νεύρα και τους αδένες που παράγουν γάλα, δυσχεραίνοντας το θηλασμό.
  • Μπορώ να θηλάσω;
    Πιθανώς. Αν η θηλή και η άλως σας εξακολουθούν να συνδέονται με τον ιστό του μαστού που βρίσκεται από κάτω τους, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Ωστόσο, εάν η θηλή απομακρύνθηκε κατά την επέμβαση και στη συνέχεια επαναπροσαρτήθηκε στο στήθος, η βλάβη στα νεύρα και τους ιστούς του μαστού μπορεί να περιορίσει τη ροή του γάλακτος και να μειώσει την αίσθηση που έχετε στις θηλές σας. Τα νεύρα είναι ζωτικής σημασίας για το θηλασμό, επειδή προκαλούν την απελευθέρωση της προλακτίνης και της οξυτοκίνης, δύο ορμόνες που επηρεάζουν την παραγωγή του γάλακτος. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τη χειρουργική επέμβαση, τόσο περισσότερο θα έχετε αίσθηση στην θηλή και την άλω σας και τόσο περισσότερο γάλα είναι πιθανό να παράξουν.
  • Υπάρχει λύση;
    Δεν γνωρίζετε ποια είναι η ποσότητα του γάλακτος που μπορείτε να παράξετε μέχρι να ξεκινήσετε το θηλασμό. Αν εξακολουθείτε να έχετε αίσθηση στη θηλή, το πιθανότερο είναι πως θα θηλάσετε χωρίς προβλήματα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας για την επέμβαση, προκειμένου να σας συμβουλεύσει σωστά. Την τρίτη ημέρα μετά τον τοκετό, μπορείτε να δοκιμάσετε την άντληση με θήλαστρο για πέντε λεπτά στον κάθε μαστό, για να ενεργοποιήσετε την παραγωγή του γάλακτος. 
Εάν είστε σε θέση να παράξετε μόνο ένα μέρος του γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σας, θα πρέπει να συμπληρώσετε με γάλα σε μπιμπερό.

- Advertisement -