Θεραπεύτηκα από τα κονδυλώματα και θέλω να μείνω έγκυος

Τι πρέπει να προσέχω;

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν και τις περισσότερες φόρες αντιμετωπίζονται χωρίς σημαντικές επιπλοκές, είναι ένα από τα νοσήματα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις γυναίκες.

Ο λόγος είναι ότι άπαξ και προσβληθείς από τα κονδυλώματα, παραμένεις φορέας για πάντα. Είναι ένας πολύ ανθεκτικός υιός από τον οποίο μάλιστα πάσχει ένα μεγάλο μέρος ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να προσβληθούμε να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ο ιός HPV, όπως ονομάζεται, μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τη σεξουαλική επαφή και δεν είναι απαραίτητο ότι εκδηλώνεται αμέσως. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανιστούν ακόμη και χρόνια αργότερα, ίσως όταν ο οργανισμός είναι εξασθενημένος και το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στη γυναίκα στην περιοχή του αιδοίου και στον πρωκτό και στον άνδρα στην περιοχή του πέους και επίσης στον πρωκτό. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εμφανιστούν και στη στοματική περιοχή.

Αφού εντοπίσετε τα κονδυλώματα και περάσετε σε διαδικασία θεραπείας, λογικά μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο διάστημα θα έχετε καταφέρει να απαλλαχθείτε από αυτά. Ωστόσο όπως είπαμε, παραμένετε φορέας και υπάρχει πάντα κίνδυνος να νοσήσετε ξανά. Τι γίνεται λοιπόν αν μετά τη θεραπεία, θέλετε να μείνετε έγκυος;

Κονδυλώματα και εγκυμοσύνη
Συνήθως ο ιός HPV δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Μια γυναίκα που είναι φορέας μπορεί να μείνει έγκυος κανονικά και δεν συντρέχει κίνδυνος να μεταδώσει τον υιό στο έμβρυο. Σε περίπτωση που ο τράχηλος έχει υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Και πάλι όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτείνεται καισαρική τομή και οι πιθανότητες να προσβληθεί το έμβρυο είναι πολύ μικρές. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες υφίστανται αλλαγές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων, ακόμη και αν πριν την κύηση αυτά είχαν θεραπευτεί. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές και να είστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σας. Επίσης η σωστή διατροφή και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ενδείκνυνται σε κάθε εγκυμοσύνη, στην περίπτωση του φορέα HPV αποτελούν επιτακτική ανάγκη.

- Advertisement -