Εργασία και… μαμά!

Τα παλιότερα χρόνια η αντιμετώπιση της εγκύου ήταν σχεδόν το ίδιο με μία άρρωστη.

Τα παλιότερα χρόνια η αντιμετώπιση της εγκύου ήταν σχεδόν το ίδιο με μία άρρωστη. Σήμερα, η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να εργάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και να είναι το ίδιο αποτελεσματική, ακολουθώντας όμως κάποιους κανόνες που δεν θα θέσουν εκείνη και το παιδί της σε κίνδυνο.

  • 1. Αν η εργασία σας δεν σας εκθέτει σε κανένα φυσικό κίνδυνο, όπως για παράδειγμα απαιτείται να σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή να εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες και χημικά, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε κανονικά.
  • 2. Μην αμελείτε να το αναφέρετε στον εργοδότη σας. Οι εργασιακοί νόμοι προστατεύουν της εγκύους, οπότε δεν κινδυνεύετε με απόλυση. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει μαζί με τον εργοδότη και τους συναδέλφους σας να προγραμματίσετε τη δουλειά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να βρίσκετε τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης, γυρνώντας πιο νωρίς στο σπίτι.
  • 3. Αντιμετωπίστε την εργασία σας με την ίδια υπευθυνότητα όπως και πριν. Αναλάβετε να εκπαιδεύσετε τον αντικαταστάτη σας, για το χρονικό διάστημα που θα λείπετε. Φροντίστε να ολοκληρώσετε τις εκκρεμότητες μέχρι την άδειά σας.
  • 4. Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας. Η σωματική κούραση της εγκύου είναι πολύ μεγαλύτερη, οπότε θα πρέπει να “ρίχνετε λίγο τους ρυθμούς”, μόλις το ζητήσει το σώμα σας.
  • 5. Προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα κάθε 2 ώρες. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε μέσα στο γραφείο.
  • 6. Η διατροφή παίζει τώρα τον πιο σημαντικό ρόλο. Καταναλώστε μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μπορείτε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά που είναι εύκολο να τα πάρετε στο γραφείο.
  • 7. Φορέστε άνετα ρούχα και χαμηλά παπούτσια. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ορθοστασία.
  • 8. Ενυδατωθείτε! Φροντίστε να έχετε ένα μπουκάλι με νερό διαρκώς δίπλα σας. Το χρειάζεστε και εσείς και το μωρό σας.
  • 9. Το άγχος είναι πάντα μεγάλος εχθρός, πόσο μάλλον τώρα. Ζητήστε τη βοήθεια των συναδέλφων και προσπαθήστε να μην αναλάβετε απαιτητικές δουλειές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
  • 10. Το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να σας δυσκολέψει αρκετά. Οι τάσεις για εμετό και οι ναυτίες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά δεν παύουν να είναι κοινά συμπτώματα σε όλες τις έγκυες. Ζητήστε την κατανόηση των συναδέλφων και αντιμετωπίστε την κατάσταση με ψυχραιμία.

 

 Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
“Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία που πραγματοποιείται υπό υγιεινές συνθήκες (δηλαδή η γυναίκα δεν σηκώνει βάρη, δεν εκτίθεται σε φυσικούς κινδύνους ή τοξικές ουσίες) δεν επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της κύησης όσον αφορά στην προωρότητα, το βάρος γέννησης και τις μαιευτικές επιπλοκές. Αντιθέτως, μία φυσιολογική εργασία, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε και περιέλαβε 5.875 έγκυες, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενες γυναίκες είχαν καλύτερη έκβαση στην κύηση τους σε σχέση με αυτές που έπαιρναν αναρρωτικές άδειες ή ήταν άνεργες. Οπότε, μία γυναίκα με ομαλή εγκυμοσύνη δεν έχει κάτι να φοβηθεί σχετικά με την εργασία της. Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια όποτε την χρειαστείτε και να αναφέρετε αμέσως στον γυναικολόγο σας οποιαδήποτε αδιαθεσία αισθανθείτε.”

- Advertisement -