Εμβόλιο για τον HPV

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για τον ιό HPV.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για τον ιό HPV. Μία τυπική επίσκεψη στον γυναικολόγο αποκαλύπτει το δυσάρεστο νέο ότι είμαστε φορείς του ενοχλητικού και καθόλου ασήμαντου αυτού ιού, από τον οποίο δεν έχουμε καταλάβει πότε προσβληθήκαμε και από τον οποίο – κυρίως –  δεν ξέρουμε πώς θα γλιτώσουμε…

Στην πραγματικότητα ο ιός HPV παρά τον «μύθο» που έχει δημιουργήσει γύρω από το όνομά του, είναι ένας πολύ κοινός παθογόνος οργανισμός και μάλιστα υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να εκτεθούμε όλοι μας σ’ αυτόν κάποια στιγμή στη ζωή μας, χωρίς όμως απαραίτητα να νοσήσουμε!

  • Γιατρέ θα ζήσω;
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι και να κολλήσουμε τον ιό HPV, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις πάνω μας.

Πρώτον γιατί δεν είναι όλοι οι τύποι παθογόνοι και δεύτερον γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά καταφέρνει να περιορίσει τη δράση του ιού ακόμα και να τον καταστείλει οριστικά. Σε περίπτωση που ο HPV προκαλέσει βλάβες, τότε αυτές θα είναι στα γεννητικά όργανα, προκαλώντας τα γνωστά σε όλους κονδυλώματα, ενώ κάποια στελέχη του ιού ενεχοποιούνται ακόμα και για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  • Το εμβόλιο κατά του HPV

Το εν λόγω εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006 και αφορά κατά κύριο λόγο γυναίκες 12-25 ετών. Είναι αυτονόητο ότι το εμβόλιο είναι καλό να γίνει πριν η γυναίκα αναπτύξει έντονη σεξουαλική δράση και προβεί σε εναλλαγή συντρόφων. Με άλλα λόγια όσο πιο νωρίς γίνει, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε.

Η χορήγησή του γίνεται σε τρεις δόσεις και μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ενώ οι παρενέργειες του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ο τρόπος που επιδρά στον οργανισμό είναι κοινός με τα υπόλοιπα εμβόλια: προκαλεί τον σχηματισμό αντισωμάτων, δηλαδή εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για το πώς να αντιμετωπίσει τον ιό. Έτσι, όταν και εφόσον ο οργανισμός έρθει για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του, είναι σε θέση να τον εξουδετερώσει γρήγορα προτού προλάβει να μολύνει τα ευπαθή κύτταρα και να αρχίσει να προκαλεί βλάβες. Αν και το εμβόλιο δεν πιστοποιεί ότι ο οργανισμός δεν θα προσβληθεί από τον HPV, εντούτοις μειώνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής.
Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το εάν ή όχι πρέπει να κάνετε το εμβόλιο, τον έχει ο ιατρός που σας παρακολουθεί, ενώ πάντα η προφύλαξη είναι ότι πιο σημαντικό για την πρόληψη οποιουδήποτε Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενου Νοσήματος. 

- Advertisement -