Εμβόλια και εγκυμοσύνη

Ποια εμβόλια επιτρέπεται να κάνουμε; Ποια απαγορεύονται;

Αρκετά έχουν λεχθεί σε σχέση με τα εμβόλια και την εγκυμοσύνη. Ποια εμβόλια επιτρέπεται να κάνουμε; Ποια απαγορεύονται; Τι γίνεται σε περίπτωση που έχουμε κάνει κάποια εμβόλια σε νεαρή ηλικία; Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια, στο άρθρο που ακολουθεί:
  • Ποια εμβόλια επιτρέπονται;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε, ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να λαμβάνονται όταν πραγματικά υπάρχει σοβαρός λόγος και πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού που παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης σας. Τα εμβόλια που σε γενικές γραμμές επιτρέπονται, είναι όσα έχουν αδρανοποιημένο τον ιό. Μερικά από αυτά είναι: το εμβόλιο της λύσσας, της γρίπης, της ηπατίτιδας Β.

  • Ποια εμβόλια δεν επιτρέπονται;
Όλα εκείνα που περιέχουν ζωντανούς ιούς, όπως της ερυθράς, της ιλαράς, του κοκίτη, της ανεμοβλογιάς, της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού κ.α.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αποφεύγεται οποιουδήποτε είδους εμβολιασμός κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης, όπως επίσης να αποφύγετε να ταξιδέψετε σε χώρες όπου ο εμβολιασμός για συγκεκριμένες νόσους είναι απαραίτητος.

  • Εμβολιασμός σε μικρή ηλικία

Εάν έχετε πραγματοποιήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κοινές νόσους, σε μικρή ηλικία, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα αντισώματα παραμένουν στον οργανισμό δια βίου.

- Advertisement -