Ελεύθερη επαφή

Ίσως αποτελεί την πιο συχνή ερώτηση των γυναικών!!!

Ίσως αποτελεί την πιο συχνή ερώτηση των γυναικών, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, και δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση ειδικά στα νέα κορίτσια, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα…

Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι μία ελεύθερη επαφή, μπορεί να οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μόνο κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών. Άλλες πάλι πιστεύουν ότι μπορεί μία εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε ελεύθερη επαφή. Τελικά τι ισχύει;

Οι γόνιμες ημέρες

Καταρχάς, αρκετές γυναίκες, δεν γνωρίζουν πραγματικά το πότε έχουν ωορρηξία, καθώς ο γνωστός κανόνας δεν ισχύει πάντα και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις γυναικών ίδιες!

Έτσι, έχουμε δει συχνά περιπτώσεις γυναικών, που είχαν ελεύθερη επαφή εκτός των υποτιθέμενων γόνιμων ημερών, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονταν στις γόνιμες ημέρες χωρίς να το γνωρίζουν! Κάτι τέτοιο, μπορεί να προκύψει είτε από ελλιπέστατη ενημέρωση της γυναίκας (πχ. δεν έχει επισκεφθεί γυναικολόγο και δεν την έχει ενημερώσει για το πότε έχει ωορρηξία), είτε επειδή ο κύκλος της είναι εξ’ ορισμού άστατος λόγω γυναικολογικών προβλημάτων, είτε ακόμα επειδή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω στρες ή ορμονικών διαταραχών ο κύκλος της είχε κάποια μεταβολή.

Η ελεύθερη επαφή

Είναι μύθος ότι μία εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει μόνο κατά τη διάρκεια των «γόνιμων ημερών».

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, έστω και πολύ μικρή, να έχουμε μία εγκυμοσύνη εκτός των γόνιμων ημερών, αλλά ακόμα και από προσπερματικά υγρά. Άρα, πάντα υπάρχουν ακόμα και μειωμένες πιθανότητες, να υπάρξει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ακόμα και σε μέρες που δεν θεωρούνται «επικίνδυνες».

Διάφοροι παράγοντες

Μεγάλο ρόλο ακόμα παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως πχ. η ηλικία των συντρόφων και κυρίως του άνδρα, αφού σε νεαρή ηλικία τα σπερματοζωάρια παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα.

Επίσης, σημασία έχει ακόμα και το πότε ήταν η τελευταία επαφή (κυρίως για τον άνδρα), αλλά και το εάν η γυναίκα έχει καλή γυναικολογική υγεία. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο για μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι μία ελεύθερη επαφή εκτός των γόνιμων ημερών, δεν εγγυάται την αντισύλληψη. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση προφυλακτικού ή και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μπορούν να εγγυηθούν σε μέγιστο βαθμό ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

- Advertisement -