Δυσοσμία κολπικών υγρών

Είναι τα πρώτα μηνύματα ότι «κάτι δεν πάει καλά» και για αυτό δεν πρέπει να τα αγνοήσεις…

Αισθάνεσαι ότι τα κολπικά υγρά σου είναι δύσοσμα; Αυτό συνέβη ξαφνικά ή μήπως η οσμή των κολπικών υγρών σου ήταν πάντα η ίδια; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κολπικά υγρά μίας γυναίκας, στέλνουν τα πρώτα μηνύματα ότι «κάτι δεν πάει καλά» και για αυτό δεν πρέπει να τα αγνοήσεις…

  • Που οφείλεται;

Η πιο συνηθισμένη αιτία, η οποία προκαλεί κακοσμία κολπικών υγρών, είναι η κολπίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή του κόλπου, η οποία μάλιστα γνωρίζει έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω θάλασσας και άμμου. Τα συμπτώματα που την ακολουθούν, εκτός από την κακοσμία, είναι συνήθως η φαγούρα στα γεννητικά όργανα, ο πόνος κατά την ούρηση, η αλλαγή στο χρώμα των κολπικών υγρών (κιτρινωπά), αλλά και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών.
Εάν όντως η κακοσμία των κολπικών υγρών οφείλεται σε κολπίτιδα, γεγονός που μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει με ασφάλεια, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις μία φαρμακευτική αγωγή, για να αποκατασταθεί η ισορροπία του κόλπου.

  • Εάν δεν έχεις όλα τα συμπτώματα
Εάν δεν έχεις κολπίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη του κόλπου, τότε θα πρέπει να ψάξεις την αιτία της κακοσμίας των κολπικών υγρών στις καθημερινές σου συνήθειες. Βασική προϋπόθεση για την κολπική υγεία, είναι η προσωπική υγιεινή, η χρήση ήπιων καθαριστικών, το πολύ καλό σκούπισμα της περιοχής μετά το μπάνιο (ειδικά σε περίπτωση που έχεις πιο χαλαρά και μακριά χείλη, βλ. εδώ).

Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή για την οσμή των κολπικών υγρών. Μία διατροφή πλούσια σε λίπη, αλλά και τροφές με έντονη οσμή, όπως κρεμμύδι, σκόρδο κτλ μπορεί να ενισχύσουν τη οσμή των κολπικών υγρών σου.

Δες ακόμα: Πράσινα κολπικά υγρά. Τι σημαίνουν;

- Advertisement -