Διαβήτης κύησης – τι σημαίνει για τη μητέρα και το έμβρυο

Τι είναι, πότε εμφανίζεται, πως διαγιγνώσκεται, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο, πως αντιμετωπίζεται. Ένας οδηγός από το Α ως το Ω για να είστε προετοιμασμένη και να εξασφαλίσετε μία όμορφη εγκυμοσύνη και ζωή για το μωρό σας.

 • Τι είναι;
  Ο διαβήτης κύησης είναι μία διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης, δηλαδή των υδατανθράκων, που εμφανίζεται στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε προηγούμενο ιστορικό, ωστόσο αν εμφανίσετε διαβήτη στη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεστε τακτικά καθώς μπαίνετε στις ομάδες κινδύνου για να εμφανίσετε διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.
 • Πότε εμφανίζεται;
  Μετά την 24η εβδομάδα είναι η πιο συνηθισμένη περίοδος. Επομένως, στο τέλος του δευτέρου τριμήνου.
 • Γιατί εμφανίζεται;
  Οι ορμόνες του πλακούντα δυσκολεύουν τη δράση της ινσουλίνης, η ορμόνη η οποία μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, δηλαδή το σάκχαρο. Αν πάσχετε από διαβήτη κύησης, το πάγκρεας – όπου παράγεται η ινσουλίνη-  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες σας και ως συνέπεια αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
 • Πότε υποχωρεί;
  Τις περισσότερες φορές μετά τον τοκετό και την αφαίρεση του πλακούντα. Ωστόσο ενδέχεται να επανεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη. Επίσης, αν εμφανίσετε διαβήτη στη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεστε τακτικά καθώς μπαίνετε στις ομάδες κινδύνου για να εμφανίσετε διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.
 • Ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου;
  Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης.  Όμως μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο. Οι πιθανότητες αυξάνονται κατά πολύ μετά τα 35, ενώ πολλαπλό κίνδυνο έχουν οι παχύσαρκες γυναίκες. Θα πρέπει να προσέξετε επίσης το βάτος που θα πάρετε κατά την εγκυμοσύνη ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο. Αν έχετε ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης με διαβήτη, ιστορικό προ-διαβήτη και οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, οι πιθανότητες αυξάνουν περίπου στο 15%.
 • Ποιες εξετάσεις γίνονται;
  Οι εξετάσεις για το διαβήτη της κύησης περιλαμβάνονται στον προγεννητικό έλεγχο που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας ήδη από το πρώτο τρίμηνο.  Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας θα σας πει αν χρειάζεστε περαιτέρω εξετάσεις, ειδικά για διαβήτη κύησης.
 • Τι συμβαίνει στο έμβρυο;
  Ο διαβήτη κύησης συσχετίζεται με το μη φυσιολογικά αυξημένο βάρος του εμβρύου, τον κίνδυνο ασφυξίας κατά τον τοκετό,  αμέσως μετά τον τοκετό την πιθανότητα για υπογλυκαιμία, ίκτερο, αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο. Συσχετίζεται ακόμα με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη μετά την ενηλικίωση.
 • Από τι κινδυνεύει η μητέρα;
  Η μητέρα ενδέχεται να υποβληθεί σε καισαρική τομή κατά τον τοκετό. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού και της προεκλαμψίας, όπως επίσης και της ανάπτυξης διαβήτη αργότερα στη ζωή της.

Πώς θα προστατευτείτε:

•    Πριν ακόμα από την εγκυμοσύνη, φροντίστε να γυμνάζεστε για λίγο κάθε μέρα. Διατηρήστε και μετά την καλή σας συνήθεια.
•    Προσέξτε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία έγκυος χρειάζεται περίπου 250 θερμίδες παραπάνω ημερησίως.
•    Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα για να διατηρείται το επίπεδο της ινσουλίνης
•    Προγραμματίστε τους απαραίτητους ελέγχους και μετά τον τοκετό.

- Advertisement -