Γυναικεία ακράτεια…

Ένα σπάνιο φαινόμενο ή μια συνηθισμένη πάθηση;

Συγκαταλέγεται στα ιατρικά ζητήματα που σπάνια συζητούνται ανοιχτά και πολλές γυναίκες διαλέγουν να ζήσουν με αυτό προκειμένου να «εκτεθούν». Ανάμεσα στην ντροπή και την άγνοια υπομένουν την δυσλειτουργική καθημερινότητα που επιφέρει και εξαναγκάζονται σε αυτοπεριορισμούς που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής τους.

Ξέρετε ποια είναι η αλήθεια;

  • Στις ιατρικές στατιστικές η γυναικεία ακράτεια συμπεριλαμβάνεται στα συνηθισμένα περιστατικά.
  • Στον δυτικό πολιτισμό 1 στις 3 γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια.
  • Παρουσιάζεται ανεξάρτητα από την ποιότητα ζωής και το βιωτικό επίπεδο.
  • Τα ποσοστά ακράτειας σε νεαρή ηλικία είναι το ίδιο υψηλά με αυτά στη μέση και στην τρίτη ηλικία (καθορίζονται όμως από διαφορετικά αίτια).
  • Πολλές γυναίκες μετά από τις γέννες παρατηρούν το σύμπτωμα.

Μη φοβάστε να την αντιμετωπίσετε

Η ακράτεια επηρεάζει συνολικά τη ζωή σας, προσωπική, ερωτική,  επαγγελματική, κοινωνική. Ειδικά αν σκεφτείτε πως μπορεί να εμφανιστεί και στις νεότερες γυναίκες με έντονη δραστηριότητα θα καταλάβετε πόσο καίριο είναι να ενημερωθείτε και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Έχει καταγραφεί πως γυναίκες που ζουν με αυτή την «πάθηση» παρουσιάζουν έντονο στρες, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και επιλέγουν αυτοπεριορισμούς που δεν οδηγούν σε λύση, αντίθετα οδηγούν σε απομόνωση με συμπτώματα κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε

Ο κύριος λόγος που έχετε στο μυαλό σας την ακράτεια ως ταμπού είναι γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε να θεραπευτεί.

  • Οι συνέπειές της ήταν πολύπλευρες. Η γυναίκα που εκδήλωνε ακράτεια πρώτου βαθμού, δηλαδή τη γνωστή και ως «ακράτεια από προσπάθεια» όταν γελούσε ή έβηχε ή γυμναζόταν, είχε να αντιμετωπίσει παράλληλα προβλήματα υγείας και ευπάθειες στην υγιεινή της γεννητικής περιοχής. Έπρεπε να προσαρμόσει τις επαγγελματικές, προσωπικές , κοινωνικές της δραστηριότητες στην μη ελεγχόμενη πια λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις και απομόνωση.
  • Πλέον η γυναικεία ακράτεια πρώτου βαθμού αντιμετωπίζεται με διάφορες τεχνικές και με απόλυτη επιτυχία. Για την ακρίβεια είναι μια υπόθεση ρουτίνας που δεν χρειάζεται ούτε ολική νάρκωση.
  • Αρχικά μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από τον γιατρό σας. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας ανάλογα με τα αίτια που οδήγησαν στην πάθηση. Αφού σας δει ο εξειδικευμένος γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
  • Ένα κοινό φαινόμενο είναι η ακράτεια που επέρχεται με τα χρόνια. Χαλάρωση παρατηρείται στον κόλπο με απώλεια μυϊκού τόνου. Με την κολποπλαστική μπορούμε να επέμβουμε στην γεννητική περιοχή.  Με εφαρμογή διοδικού Laser η διάμετρος του κόλπου επανέρχεται και οι συνέπειες της χαλάρωσης εξαλείφονται.
  • Επίσης συνηθισμένο είναι μετά από γέννες να παρατηρήσετε συμπτώματα ακράτειας. Η πιο σύγχρονη μέθοδος για να τα καταπολεμήσετε είναι το  Vegitense. Με Laser που επιδρά στα βαθύτερα στρώματα των τοιχωμάτων του κόλπου επιτυγχάνει άμεση μυϊκή σύσφιξη και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Και οι δύο θεραπείες γίνονται χωρίς νυστέρι ή νάρκωση και δεν γίνεται εισαγωγή σε χειρουργείο. Η διάρκεια κάθε επέμβασης είναι μικρή και η αποθεραπεία άμεση.

Αν βιώνετε προβλήματα ακράτειας σίγουρα τα αποτελέσματα των επεμβάσεων θα σας βοηθήσουν να ξαναμπείτε στους παλιούς σας ρυθμούς γι αυτό μην αναβάλλετε την ενημέρωσή σας.

Το σημαντικό σε αυτές τις επεμβάσεις είναι να επιλέξετε σωστά το γιατρό. Στην Ελλάδα λίγοι γιατροί εξειδικεύονται σε θεραπείες με Laser. Ο Δρ. Ναούμ εκτελεί επεμβάσεις κοσμητικής γυναικολογίας αποκλειστικά με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες.

- Advertisement -