Γυμναστική και εγκυμοσύνη πάνε μαζί;

Τα παλιότερα χρόνια υπήρχε η αντίληψη, ότι η γυναίκα πρέπει να εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχεδόν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα....

Τα παλιότερα χρόνια υπήρχε η αντίληψη, ότι η γυναίκα πρέπει να εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχεδόν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, γιατί έτσι τίθεται η ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο. Πρόσφατες μελέτες όμως, έρχονται να αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο!

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό το εάν είχατε σωματική δραστηριότητα πριν μείνετε έγκυος. Εάν το σώμα σας δηλαδή έχει συνηθίσει να γυμνάζεται, τότε δεν πρέπει να σταματήσετε τη γυμναστική, ειδικά κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Εάν από την άλλη πλευρά θέλετε να ξεκινήσετε τη γυμναστική ακριβώς επειδή μείνατε έγκυος, θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά για να μην καταπονήσετε τον οργανισμό σας.

  • Γιατί να γυμναστώ

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, για τους ίδιους λόγους που είναι απαραίτητη και στην υπόλοιπη ζωή μας. Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, η γυμναστική θα βοηθήσει στο να διατηρήσετε μία άψογη φυσική κατάσταση και να περιορίσετε τα περιττά κιλά. Επίσης, η γυμναστική βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην ενδυνάμωση των μυών, στην καλή ψυχολογία, στην αυτοπεποίθηση και τελικά σε έναν ομαλότερο τοκετό.

  • Οι ιδανικές ασκήσεις

Ανάμεσα στις ασκήσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι η γιόγκα (υπάρχουν ειδικά τμήματα για εγκύους), το ελαφρύ τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα με σταθερό ρυθμό, το aqua aerobic και η κολύμβηση. Μία ακόμα άσκηση που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οι κοιλιακοί, γιατί κατά τη διάρκεια του τοκετού θα τους χρειαστείτε!

Σε κάθε περίπτωση όμως, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει την έγκριση του γιατρού σας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση.

  • Τι θα πρέπει να προσέξετε
  • Μην υπερβάλλετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί είναι αρκετά καθοριστικό.
  • Θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες τους γιατρού σας, ο οποίος μπορεί να μην σας επιτρέψει τη σωματική δραστηριότητα σε περίπτωση που έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού, αποβολής, ανεπάρκειας τραχήλου ή αιμορραγίας.
  • Να αποφεύγετε τη σωματική δραστηριότητα τις ώρες που έχει υπερβολική ζέστη ή κρύο.
  • Να διακόψετε οποιαδήποτε γυμναστική “τραντάζει” το έμβρυο όπως τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, σκι, τζόκινγκ κ.α
  • Σταματήστε αμέσως τη γυμναστική αν νιώσετε ζαλάδα, τάσεις λιποθυμίας, λαχάνιασμα ή αν έχετε κολπική αιμορραγία και συσπάσεις της μήτρας.
  • Φροντίστε να “ακούτε” το σώμα σας, καθώς εκείνο έχει τον τρόπο του να σας πει πότε πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

- Advertisement -