Γιατί πρήζεται το στήθος μου;

Γιατί συμβαίνει και πού οφείλεται; Ο δρ. Ναούμ μας λύνει κάθε απορία…

Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου τους, ότι το στήθος τους είναι πρησμένο. Γιατί συμβαίνει και πού οφείλεται; Ο δρ. Ναούμ μας λύνει κάθε απορία…

Το πρησμένο στήθος ή ο πόνος, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σημαντική πληροφορία για τον γιατρό σας βέβαια, είναι η περιοδικότητα. Με άλλα λόγια, παίζει μεγάλο ρόλο το εάν νιώθετε το πρήξιμο πχ. 1 φορά τον μήνα περίπου τις ίδιες ημέρες ή εάν το πρήξιμο και ο πόνος φεύγουν και επανέρχονται χωρίς κάποια συγκεκριμένη ακολουθία. Οι πιο συχνοί λόγοι, για τους οποίους πρήζεται το στήθος της γυναίκας είναι:

  • Προεμμηνορρυσιακό  σύνδρομο: Συνήθως 1 εβδομάδα πριν την περίοδο, αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερευαισθησία στο στήθος. Προτιμήστε σουτιέν που δεν σας πιέζουν, μέχρι τις πρώτες ημέρες της περιόδου, που τα συμπτώματα υποχωρούν.
  • Εγκυμοσύνη: Ένας από τους τρόπους που μία γυναίκα καταλαβαίνει αρκετά άμεσα ότι είναι έγκυος, είναι το πρήξιμο των μαστών. Συνήθως το πρήξιμο εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες, εντείνεται κατά τους τελευταίους μήνες και υποχωρεί μετά τον θηλασμό.
  • Εμμηνόπαυση: Και πάλι λόγω των ορμονικών διαταραχών, που βιώνει η γυναίκα κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, μπορεί να δημιουργηθεί υπερτροφία του αδένα των μαστών, που υποχωρεί σταδιακά μόλις επέλθει η ισορροπία των ορμονών.
  • Μαστίτιδα: Αποτελεί μία λοίμωξη στον μαστό της θηλάζουσας γυναίκας, είναι με άλλα λόγια μία φλεγμονή που εμφανίζεται σε κάποιο σημείο του στήθους. Ένα από τα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι ο πόνος, η ερυθρότητα και το πρήξιμο του στήθους.
  • Ινοκυστική Μαστοπάθεια: Αποτελεί μία από τις συνηθέστερες παθήσεις μαστού των γυναικών, όπου κατά την περίοδο, οι μαστοί γίνονται πιο πυκνοί και πρήζονται. Δεν αποτελεί μία ιδιαίτερα ανησυχητική πάθηση, αλλά σίγουρα απαιτείται κλινικός έλεγχος του στήθους από τον γυναικολόγο σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Advertisement -