Γιατί κλωτσάει το μωρό;

Οι πρώτες φορές που αισθάνεστε το μωρό σας μέσα στην κοιλιά να κινείται, είναι πραγματικά μοναδικές!

Οι πρώτες φορές που αισθάνεστε το μωρό σας μέσα στην κοιλιά να κινείται, είναι πραγματικά μοναδικές! Όσο και αν ο μπαμπάς υπερηφανεύεται ότι το μωρό κλωτσάει γιατί θα γίνει ποδοσφαιριστής, στην πραγματικότητα οι λόγοι για τους οποίους κινείται το παιδί είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι…

Υπάρχουν αναφορές γυναικών, ότι νιώθουν το παιδί ήδη από τον τέταρτο μήνα περιγράφοντας το συναίσθημα «σαν να έχουν πεταλούδες στο στομάχι». Άλλες πάλι, αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του μετά τον 6ο μήνα.

Το έμβρυο στην πραγματικότητα, κινείται από την 8η – 9η εβδομάδα, έστω και αν οι κινήσεις του είναι τόσο μικρές που δεν τις αντιλαμβάνεται η μητέρα! Όσο το έμβρυο μεγαλώνει θα νιώθετε τουλάχιστον 10 -20 κινήσεις την ημέρα, ανάλογα φυσικά και με τις ώρες της ημέρας.
  • Τι κάνει το μωρό μέσα στην κοιλιά;

Όσο μεγαλώνει, οι αισθήσεις του όπως η αφή και η ακοή αυξάνονται. Έτσι, ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Γι’ αυτό και οι κινήσεις του με το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι ακούσιες. Δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί ανταποκρίνεται σε έναν δυνατό θόρυβο, που κουλουριάζεται γιατί τρόμαξε ή που χαλαρώνει όταν η μητέρα είναι ήρεμη.

  • Γιατί κλωτσάει;

Όταν οι κινήσεις του μωρού αρχίζουν και γίνονται συνειδητές και μάλιστα μπορεί κανείς να διακρίνει ένα μικρό χεράκι ή ποδαράκι μέσα από την κοιλιά, τότε το θέαμα είναι μοναδικό. Το μωρό, έχει ανάγκη να «κλωτσήσει». Είναι ο μόνος τρόπος που έχει να γυμνάσει το μυϊκό του σύστημα και να δοκιμάσει τις λειτουργίες που μπορεί να επιτελέσει. Όσο το μωρό μεγαλώνει φυσικά και ο διαθέσιμος χώρος που έχει περιορίζεται, τόσο οι κινήσεις του γίνονται πιο αργές. Στόχος του μωρού, όσο πλησιάζει η μεγάλη ώρα, είναι να πάρει την κατάλληλη θέση για να έρθει στον κόσμο.

Μην ανησυχείτε λοιπόν, αν μεγαλώνοντας το έμβρυο δεν το «ακούτε» όσο παλιότερα, καθώς αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς ξεκινάει το ταξίδι για να δει το πρώτο του φως! 

- Advertisement -