Γίνε γιατρός του εαυτού σου

Είδες το σύμπτωμα. Ξέρεις τι σημαίνει;

Είδες το σύμπτωμα. Ξέρεις τι σημαίνει; O Dr. Νικόλαος Ναούμ μας εξηγεί ποια πάθηση μπορεί να κρύβεται πίσω από το σύμπτωμά σου.

  • Κολπικά υγρά παχύρευστα  – τι μπορεί να είναι;

Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις με το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι η μυκητίαση κόλπου, η οποία απαιτεί μία απλή επίσκεψη σε γυναικολόγο για να εντοπίσει το πρόβλημα και να συστήσει τη θεραπεία. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε προεμμηνορισιακό σύνδρομο, κατά το οποίο η γυναίκα αισθάνεται έντονους κοιλιακούς πόνους, πονοκέφαλο και πρήξιμο όταν περιμένει περίοδο. Τότε μπορεί να αλλάξουν αισθητά και τα κολπικά υγρά.

  • Κολπικά υγρά με περίεργη οσμή και χρώμα – τι μπορεί να είναι;

Μπορεί να οφείλονται σε αιμόφιλο του κόλπου, έναν από τους οργανισμούς που προκαλoύν κολπίτιδα, όπου παρατηρούμε αυξημένα κολπικά υγρά με γκριζωπή ή κιτρινωπή απόχρωση και άσχημη οσμή. Επίσης, ενδεχομένως το σύμπτωμα να οφείλεται σε τριχομονάδες, που αποτελούν μία από τις συχνότερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις.

  • Φαγούρα και κοκκινίλα στη γεννητική περιοχή – τι μπορεί να είναι;

Και εδώ έχουμε ένα κλασικό σύμπτωμα της μυκητίασης κόλπου και των εξωτερικών οργάνων. Εναλλακτικά η έντονη φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε θυλακίτιδα, η οποία είναι μία φλεγμονή που δημιουργείται από τις τρίχες της γεννητικής περιοχής που εγκλωβίζονται στο δέρμα μετά την αποτρίχωση.

  • Εξανθήματα στη γεννητική περιοχή – τι μπορεί να είναι;

Συνήθως τα εξανθήματα δημιουργούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως σύφιλη, κονδυλώματα κ.α ή από μία πολύ προχωρημένη μυκητίαση των γεννητικών οργάνων. Και τα δύο χρήζουν άμεσης  επίσκεψης στον γυναικολόγο.

  • Έντονοι πόνοι χαμηλά στην κοιλιά χωρίς περίοδο – τι μπορεί να είναι;

Οι πόνοι έχουν πολλές ερμηνείες, καθώς μπορεί να οφείλονται απλώς στην ωορρηξία ή σε προεμμηνορυσία, σε κύστεις ωοθηκών ή ακόμα και σε σπαστική κολίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πόνος επιμένει επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

  • Πόνος και αίμα κατά την ούρηση – τι μπορεί να είναι;

Ουρολοίμωξη. Αν συνοδεύεται δε και από υψηλούς πυρετούς, τότε έχετε μία βαριά ουρολοίμωξη που απαιτεί άμεση φαρμακευτική αγωγή.

- Advertisement -