Βρώμικες θάλασσες και γυναικολογικά προβλήματα

Χιλιάδες παθογόνοι μικροοργανισμοί καραδοκούν και αυτό το καλοκαίρι, με σύμμαχο την άμμο και τα μολυσμένα νερά της θάλασσας.

Χιλιάδες παθογόνοι μικροοργανισμοί καραδοκούν και αυτό το καλοκαίρι, με σύμμαχο την άμμο και τα μολυσμένα νερά της θάλασσας. Κατά την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο, που συνήθως οι γυναίκες προγραμματίζουν για Σεπτέμβριο, δεν είναι λίγα τα κρούσματα μυκητίασης, κολπίτιδας ή ουρολοίμωξης. Πώς μπορούμε να προλάβουμε μία ενδεχόμενη μόλυνση και ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να παρατηρήσουμε;

  • Μυκητίαση

Ποια γυναίκα δεν έχει ταλαιπωρηθεί λίγο έως πολύ από μία μυκητίαση στη ζωή της, μιας και αποτελεί την πιο συχνή φλεγμονή της γεννητικής περιοχής. Μεγαλύτερη έξαρση του φαινομένου παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των συχνότερων μπάνιων, της κακής επιλογής θάλασσας και της άμμου.
Συμπτώματα: Κυρίως φαγούρα και έκκριση παχύρρευστων κολπικών υγρών.
Πρόληψη: Διατηρείστε την περιοχή καθαρή. Αποφεύγετε να κάθεστε απευθείας στην άμμο και αλλάξτε αμέσως το βρεγμένο μαγιό. Να θυμάστε ότι το PH του κόλπου διαταράσσεται το καλοκαίρι λόγω των συχνότερων μπάνιων, οπότε είστε πιο ευάλωτες σε μυκητιάσεις.

  • Κολπίτιδα

Η δεύτερη πιο συχνή φλεγμονή του κόλπου, που προκαλείται από μικρόβια που βρίσκονται σε βρώμικες θάλασσες, άμμο και πισίνες.
Συμπτώματα: Υπερέκκριση κολπικών υγρών, δυσάρεστη οσμή, φαγούρα, έντονος πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή κ.α
Πρόληψη: Μην πλένεστε με ισχυρά αντισηπτικά υγρά γιατί διαταράσσουν τη φυσική χλωρίδα του κόλπου. Αποφύγετε την υγρασία στην περιοχή και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αρκετό ύπνο και καλή διατροφή.

  • Ουρολοίμωξη

Προσβάλει αρκετές γυναίκες το καλοκαίρι, όπου μικρόβια ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν τσούξιμο κατά την ούρηση (ελαφριές περιπτώσεις) μέχρι και υψηλό πυρετό και έντονο κοιλιακό πόνο (στις πιο βαριές περιπτώσεις).
Συμπτώματα: Συχνοουρία, τσούξιμο και δυσκολία κατά την ούρηση, αίμα και κοιλιακός πόνος.
Πρόληψη: Αποφύγετε θάλασσες και πισίνες για τις οποίες έχετε αμφιβολία. Μην φοράτε στενά ρούχα και εσώρουχα που ενισχύουν την εφίδρωση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες (ξενοδοχείων, club, beach bars κ.α). Επίσης, καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα και όταν δεν νιώθετε ότι διψάτε.

 

 Ρωτήστε τον Dr. Ναούμ!-ananeosi.gr

Η γνώμη του Γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
“Είναι γεγονός ότι μία κακή επιλογή θάλασσας από τη γυναίκα, μπορεί να την ταλαιπωρήσει αρκετά με κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. Η υγιεινή της περιοχής είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη κάποιας πάθησης, χωρίς όμως να το παρακάνουμε, γιατί τότε διαταράσσεται η φυσική χλωρίδα του κόλπου με αποτέλεσμα να γινόμαστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις. Επίσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να αποφύγετε την υγρασία και να διατηρείτε την περιοχή στεγνή, ώστε να μην ευνοήσετε την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τέλος, θέλω να επισημάνω στις γυναίκες, ότι αν παρατηρήσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, θα πρέπει να το αναφέρουν αμέσως έστω και τηλεφωνικά στον γυναικολόγο τους, ώστε να μην αφήσουν ένα μικρό πρόβλημα να διογκωθεί και να τις ταλαιπωρήσει περισσότερο γυρνώντας από τις διακοπές τους”.

- Advertisement -