Βλεννόρροια

Η Βλεννόρροια είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και τις πιο πολλές φορές έχει τη συμπεριφορά μιας απλής μόλυνσης, που δεν παρουσιάζει καν συμπτώματα. Αν όμως διαγνωσθεί χρειάζεται οπωσδήποτε άμεση θεραπεία, για να μην δημιουργήσει σοβαρές βλάβες.

 • Κολλάει μόνο από τη σεξουαλική επαφή;
  Η χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. Η Βλεννόρροια μολύνει τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες, κάποιες φορές και τα βρέφη, αν η μητέρα κατά τον τοκετό, έχει προσβληθεί από το μικρόβιο. Η Βλεννόρροια προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα των αντρών και των γυναικών, αλλά μπορεί να πειράξει και άλλα σημεία του σώματός μας. Χρειάζεται προσοχή γιατί μεταδίδεται με την κολπική επαφή, την πρωκτική, αλλά και την στοματική. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί και με τα χέρια μας, τα οποία μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιες μολυσμένες περιοχές του σώματός μας. Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης βλεννόρροιας από χρήση κοινής τουαλέτας, από χώρους γυμναστηρίων κ.α.
 • Τι συμπτώματα έχει; 
  Αν τελικά εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά είναι στους άντρες τσούξιμο στο πέος κατά την ούρηση, φλεγμονή στους όρχεις και κιτρινωπή έκκριση πύου. Στις γυναίκες που τις περισσότερες φορές δεν έχουν συμπτώματα, όταν όμως παρουσιαστούν, αυτά είναι συχνοουρία, κνησμός και έκκριση πρασινωπού πύου.
 • Πώς μπορεί να διαγνωσθεί;
  Για να διαγνωσθεί η Βλεννόρροια πρέπει να γίνει εξέταση ούρων ή να εξετασθεί το έκκριμα από την περιοχή που έχει προσβληθεί. Μετά τη διάγνωση και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει μικρόβιο, η βλεννόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αντιβίωσης. Η θεραπεία συνήθως δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες, ενώ προληπτικά πρέπει να λάβουν αντιβίωση και οι δύο σύντροφοι. Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή για αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη.
 • Μπορεί να εμφανιστεί ξανά;
  Αφού θεραπευθεί η μόλυνση και περάσει κάποιο διάστημα, πρέπει να επανέλθουμε στις εξετάσεις και να βεβαιωθούμε ότι η μόλυνση έχει υποχωρήσει, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ξανά. Είναι γεγονός, ότι σχεδόν όλα τα ΣΜΝ μπορεί να «επιστρέψουν» εάν δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οπότε, για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, καλό είναι να κάνετε χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, ώστε να μην ανακυκλώνετε τον κύκλο της επαναμόλυνσης.

- Advertisement -