Αφιέρωμα ωορρηξία

Για όλες εσάς που θέλετε να γίνετε μητέρες οι ημέρες τις Ωορρηξίας, είναι...

Για όλες εσάς που θέλετε να γίνετε μητέρες οι ημέρες τις Ωορρηξίας, είναι αυτές που θα σας φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε μια πιθανή εγκυμοσύνη τότε θα πρέπει να ξέρετε πότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές. Ο Dr. Ναούμ έχει τις απαντήσεις…
  • Τι είναι Ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας, είναι δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα γόνιμο ωάριο από τις ωοθήκες, για να ταξιδέψει στις σάλπιγγες, με τελικό προορισμό τη μήτρα. Ο πιο δόκιμος όρος της διαδικασίας αυτής είναι ωοθυλακιορρηξία, λόγω του ότι αυτό που σπάει, δεν είναι το ωάριο, αλλά το ωοθυλάκιο (η «θήκη» δηλαδή μέσα στην οποία ωριμάζει το ωάριο).

  • Τι ακριβώς συμβαίνει σε μια Ωορρηξία;

Κάθε μήνα περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωοθυλακιοτρόπος, ορμόνη που παράγει ο οργανισμός, συμμετέχει στην επιλογή ενός από τα ωοθυλάκια που υπάρχουν στις δύο ωοθήκες. Έτσι μία από τις ωοθήκες, άγνωστο ποια, ενδεχομένως και η ίδια ωοθήκη που απελευθέρωσε τον προηγούμενο μήνα, απελευθερώνει ένα ωάριο. Υπάρχει και η σπάνια περίπτωση βέβαια,  όπου μπορεί να απελευθερωθούν 2 ή περισσότερα ωάρια, όπου στην περίπτωση αυτή εάν γονιμοποιηθούν τότε θα υπάρξει δίδυμη ή πολύδυμη κύηση.

Καθώς τα ωάρια ωριμάζουν και αυξάνουν προοδευτικά σε μέγεθος, ο οργανισμός παράγει ποσότητες οιστρογόνων με τα οποία, παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο με σκοπό να παρέχει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο. Επίσης, τα κολπικά υγρά γίνονται πιο αραιά και καθαρά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για το σπέρμα.

Εάν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες, όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το ωάριο αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδος.

  • Πότε μια γυναίκα έχει Ωορρηξία;

Οι περισσότερες γυναίκες συνήθως έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, άρα η ωορρηξία τους είναι η 14η μέρα του κύκλου τους. Υπάρχουν όμως και γυναίκες στις οποίες ο κύκλος τους κυμαίνεται μεταξύ 28 – 35 ημερών, στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να υπολογιστεί με σιγουριά κάθε πότε έχει μια γυναίκα ωορρηξία. Το μόνο που μπορείτε, είναι αν υπολογίσετε περίπου βάσει του κύκλου σας ότι η ημέρα της ωορρηξίας για εσάς είναι συνήθως κάθε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της επόμενης περιόδου.

  • Ποια είναι τα Συμπτώματα;
Η διαδικασία της ωορρηξίας δεν είναι επώδυνη όμως υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες γυναίκες οι οποίες να βιώσουν έντονα κάποια συμπτώματα όπως:

Πόνος χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς, που μπορεί να είναι:

  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Έκκριση τραχηλικής βλέννας
  • Αύξηση της θερμοκρασία του σώματος
  • Αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο)

- Advertisement -