Αφιέρωμα Ουρολοίμωξη

Ακούγεται κάτι απλό, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν διάφορες μορφές ουρολοίμωξης, ακόμα και πολύ βαριές....

Ακούγεται κάτι απλό, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν διάφορες μορφές ουρολοίμωξης, ακόμα και πολύ βαριές με 40 πυρετό. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γυναίκες είναι ευάλωτες στην ουρολοίμωξη. Γι’ αυτό, προσοχή…

Τι είναι η ουρολοίμωξη; Είναι μία φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, που οφείλεται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τα νεφρά. Ανάλογα με το πόσο έχει προσβληθεί το ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι από μία απλή κυστίτιδα μέχρι πυελονεφρίτιδα, που είναι πολύ σοβαρή καθώς προσβάλει τα νεφρά.

Πώς την κολλάμε;

  • Σεξουαλική επαφή: Τα μικρόβια που μεταφέρονται, μπορεί να προσβάλλουν την κύστη ή την ουρήθρα.
  • Πρωκτικό σεξ: Το πρωκτικό σεξ, συμβουλεύει ο γυναικολόγος Dr. Νικόλαος Ναούμ, όταν ξεκινάει πρέπει και να τελειώνει εκεί. Αλλιώς μεταφέρουμε μικρόβια από τη μία περιοχή στην άλλη, με κίνδυνο σοβαρών ουρολοιμώξεων.
  • Κακή υγιεινή: Όχι συχνός και επιμελής καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.
  • Μολυσμένα νερά: Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε σε ποια πισίνα ή θάλασσα θα κολυμπήσετε.
    Δημόσιες τουαλέτες: Η απρόσεκτη χρήση μίας δημόσιας τουαλέτας, μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη.

Τι συμπτώματα εμφανίζονται;

  • Το πιο διαδεδομένο είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Κάποιες φορές μικρή αιμορραγία
  • Ναυτία, κοιλιακό πόνο, πυρετό

Πώς θεραπεύεται; Με φαρμακευτική αγωγή. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στον ιατρό σας, ο οποίος με τη χορήγηση αντιβίωσης θα σας ανακουφίσει άμεσα.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ; Καταρχάς πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Να φροντίζετε την καλή υγιεινή και καθαριότητα της περιοχής και να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση οποιασδήποτε τουαλέτας. Προτιμήστε ρούχα άνετα που δεν ενισχύουν την εφίδρωση, άρα και την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιλέξτε με προσοχή τη θάλασσα που θα κολυμπήσετε.

- Advertisement -