Αφιέρωμα Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες και είναι υπεύθυνα για την ωορρηξία, τη δημιουργία της περιόδου και σχετίζονται απόλυτα με τη γονιμότητα και με τη λίμπιντο δηλαδή την ερωτική διάθεση. Αποτελούν με άλλα λόγια τις κύριες γυναικείες ορμόνες.

Τα οιστρογόνα κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας σε μεγάλες ποσότητες κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Όταν το ωάριο γονιμοποιηθεί οι ωοθήκες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες οιστρογόνων που αυξάνονται θεαματικά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Έτσι, τα οιστρογόνα καταλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα της μητέρας, μιας και συμβάλλουν στην καλύτερη αιμάτωση των οργάνων, ρυθμίζουν την ανάπτυξη του πλακούντα και κατευθύνουν την ομαλή λειτουργία της μήτρας.


Κατά την προεμμηνόπαυση τα οιστρογόνα μειώνονται σταδιακά, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ορμόνες.

Σε τι μας επηρεάζουν;
Οι γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, είναι συνήθως πολύ εκδηλωτικές και ερωτικές, καθώς αυτές οι ορμόνες ευθύνονται για τη γυναικεία λίμπιντο και την ερωτική διάθεση, την οποία έχουν έντονη οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Από την άλλη πλευρά, στα οιστρογόνα οφείλεται και η έντονη συμπεριφορά και ίσως τα νεύρα…

 

Τώρα εάν σας πει ο γιατρός σας ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι χαμηλά, μπορείτε να διαμορφώσετε τη διατροφή σας και να βοηθήσετε σημαντικά την κατάσταση γιατί υπάρχουν τροφές που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους.

ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ιδίως τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων αυτών των ορμονών σε μεγάλο βαθμό.
Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ είναι επίσης ο Νο 1 τρόπος για να πάρετε περισσότερα οιστρογόνα για αυτό φροντίστε να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Είναι επίσης σοβαρή πηγή σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ περιέχει φυτοοιστρογόνα και μπορεί να το χρησιμοποιήσετε και σαν σησαμέλαιο που είναι εύκολη η χρήση του.
ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ είναι μια φυσική πηγή φυτοοιστρογόνων που καταναλώνονται σε μορφή σαλάτας χούμους ή και σε φαλάφελ και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Μου λείπουν οιστρογόνα; 

Συνήθως οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, έχουν κάποια τυπικά συμπτώματα, όπως αμηνόρροια, διακυμάνσεις στην περίοδο, απουσία ερωτικής επιθυμίας, απώλεια οστικής μάζας, συχνούς πονοκεφάλους κ.α. Τέλος, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, ακριβώς επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

- Advertisement -